Județul Vrancea se alătură pe lista județelor în care masca de protecție este obligatorie în aer liber. Începând de sâmbătă, 1 august, masca de protecție devine obligatorie în spaţiile aglomerate în aer liber.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea a adoptat o hotărâre prin care se impune obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile aglomerate, închise sau deschise. Este vorba despre pieţe, târguri şi oboare, staţii de autobuz, gări şi autogări, în parcările magazinelor, în timpul procesiunilor religioase, în curtea bisericii, dar şi în parcuri, grădini publice şi zone de agrement.

Vrancea, pe lista județelor în care masca este obligatorie în aer liber: Cine sunt exceptați de la această obligație

Primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, vor fi cei care vor trebui să stabilească exact locurile în care masca va deveni obligatorie.

Totuşi, există şi persoane care nu vor fi obligate să poarte masca. Excepţiile vizează persoanele care desfăşoară activităşi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută, copiii cu vârsta mai mică de cinci ani şi persoanele care suferă de afecţiuni/insuficienţe respiratorii ce afectează capacitatea de oxigenare, dovedite prin certificat medical.

Totodată, s-a stabilit că terasele şi incintele unde se desfăşoară jocuri de noroc vor fi închise în intervalul orar 23:00-06:00. Accesul clienţilor va fi permis doar în limita numărului de scaune, iar activităţile care presupun interacţiunea, cum ar fi dansul, vor fi interzise.

Mai multe județe unde masca este obligatorie

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) din Județul Prahova a decis, în cadrul zilei de joi, 30 iulie 2020, introducerea obligativității purtării măștii în spații deschise, dar doar în anumite intervale orare.

Așa cum se prevede într-un comunicat al Prefecturii Prahova, această decizie a fost luată în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Acest fapt se referă la toţi cei care se află în acest județ, fie locuitori, fie cei care doar circulă pe teritoriul judeţului.

„Purtarea măştii, astfel încât să acopere nasul şi gura, va fi obligatorie în spaţii publice deschise, cum ar fi pieţele, târgurile, zonele de aşteptare (staţii de autobuz, peroane şi altele asemenea), zonele în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 şi 15.00-23.00. Exceptaţi de la această regulă sunt copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, precizează Prefectura Prahova.

La propunerea Direcţiei de Sănătate Publică, spaţiile şi intervalele orare au fost stabilite luând în considerare probabilitatea prezenţei concomitente a unui număr mare de persoane între orele şi în locurile unde se constată dificultăţi în asigurarea distanţei fizice de protecţie sanitară, conform legii.

„În funcţie de evoluţia situaţiei, în zilele următoare, se poate extinde intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măştii în spaţiile deschise şi/sau limitarea programului de lucru la terase, cluburi, baruri, precum şi al altor operatori de profil”, se mai arată în comunicat.

Totodată, trebuie amintit că și în cazul județului Constanța a fost introdusă o măsură similară, care se referă la spațiițe aglomerate de pe litoral.

Din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, mai multe județe au luat măsura purtării măștii, precum: Iași, Dâmbovița, Argeș, Brașov, Vâlcea, Galați.

Articolul Vrancea, pe lista județelor în care masca este obligatorie în aer liber apare prima dată în BZI.ro.