Vitamina D reduce riscul de Covid-19? Aceasta ipoteza a aparut inca de la inceputul pandemiei noului tip de coronavirus, insa cel mai recent studiu in acest sens ofera cea mai plauzibila dovada ca deficitul de vitamina D poate creste riscul de a face boala Covid-19.

Într-un studiu retrospectiv al pacienților testați pentru COVID-19, cercetătorii de la Universitatea din Chicago Medicine au găsit o asociere între deficiența de vitamina D și probabilitatea de infectie cu noul tip de coronavirus.

David Meltzer, de la UChicago Medicine, autorul principal al studiului, a declarat:

Vitamina D este importantă pentru funcționarea sistemului imunitar și s-a demonstrat anterior că suplimentele cu vitamina D scad riscul infecțiilor tractului respirator viral. Analiza noastra statistica sugereaza ca acest lucru poate fi adevarat in ceea ce priveste infectia COVID-19”.

Vitamina D reduce riscul de Covid-19, a aratat studiul efectuat pe 489 de pacienți

Echipa de cercetare a analizat 489 de pacienți al căror nivel de vitamina D a fost măsurat în decurs de un an înainte de a fi testati pentru COVID-19. Pacienții cu deficiență de vitamina D (<20ng / ml) care nu au fost tratați au fost aproape de două ori mai predispuși la test pozitiv pentru coronavirusul nou comparativ cu pacienții care au avut un nivel suficient de vitamina D.

Studiul „Asocierea vitaminei D și a altor caracteristici clinice cu rezultatele testului COVID-19” a fost publicat pe 3 septembrie în JAMA Network Open, potrivit medicalxpress.com.

Jumătate dintre americani sunt deficienți în vitamina D, cu rate mult mai mari observate la afro-americani, hispanici și indivizi care trăiesc în zone precum Chicago, unde este dificil să se expună suficient la soare iarna.

„Înțelegerea dacă tratarea deficitului de vitamina D modifică riscul COVID-19 ar putea avea o mare importanță la nivel local, național și global”, a spus Meltzer. „Vitamina D este ieftină, în general foarte sigură și poate fi scalată pe scară largă.”

Meltzer și echipa sa subliniază importanța studiilor experimentale pentru a determina dacă suplimentarea cu vitamina D poate reduce riscul și potențialul severității COVID-19. Acestea subliniază, de asemenea, necesitatea studiilor cu privire la strategiile pentru suplimentarea cu vitamina D care ar putea fi cele mai potrivite la anumite populații.

Articolul Vitamina D reduce riscul de Covid-19 apare prima dată în BZI.ro.