Vești bune! Vom putea avea vaccinul anti-COVID-19 până la finalul anului.

Duminică, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, a declarat că ar putea fi disponibil un vaccin împotriva noului coronavirus până la sfârşitul anului 2020.

Vești bune! Vom putea avea vaccinul anti-COVID-19 până la finalul anului

În acest moment nu se poate ști cu exactitate, dar un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului sau la începutul anului viitor.

„Chiar dacă este riscant în acest moment să facem predicţii, avem nişte indicii bune că un vaccin candidat ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor”, a declarat Kyriakides pentru ediţia online a Handelsblatt.

Vaccinul nu ar fi capabil să rezolve toate problemele dintr-o dată, dar ar îngădui revenirea treptată la normalitate odată cu vaccinarea unei „mase critice de cetăţeni, în special a celor din grupurile de risc”, a spus ea.

Comisarul european pentru sănătate a observat de asemenea un număr crescând de focare mai mici sau mai mari de coronavirus în mai multe state membre ale UE.

Stella Kyriakides a recomandat guvernelor să procedeze la „izolarea rapidă a sursei de infecţie la nivel local cu ajutorul testelor, urmărirea contactelor şi izolarea imediată a persoanelor contaminate”.

Rusia promite doze de vaccin împotriva covid-19

Rusia dă asigurări că în curând, în măsură să producă sute de mii de doze de vaccin împotriva covid-19 pe lună şi ”mai multe milioane” de doze de la începutul anului, relatează AFP.

Ministrul rus al Comerţului Denis Manturov a dat asigurări că trei întreprinderi biomedicale urmează să fie în măsură să producă, încă din septembrie – în mod industrial – un vaccin dezvoltat de Laboratorul de Cercetare în Epidemiologie şi Microbiologie Nikolai Gamaleia.

”Potrivit primelor estimări (…), am putea furniza încă de anul acesta câteva sute de mii de doze de vaccin pe lună, iar apoi până la mai multe milioane, la începutul anului viitor”, a declarat el pentru agenţia publică rusă de presă Tass.

Rusia lucrează de luni de zile, la fel ca numeroase alte ţări din lume, la mai multe proiecte de vaccin împotriva covid-19.

Vaccinul pus la punct de Centrul Gamaleia este o colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Rusia promite sute de mii de doze de vaccin împotriva covid-19

Un al doilea prototip de vaccin împotriva covid-19 este conceput la Centrul de stat de Cercetare Vektor, în Siberia, iar primele doze sunt aşteptate în octombrie, potrivit autorităţilor.

Rusia – a patra cea mai afectată ţară din lume de pandemie după Statele Unite, Brazilia şi India – şi-a proclamat încă din aprilie voinţa de a se afla între primele ţări, dacă nu prima, care creează un vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Vaccinuri COVID-19, 2020

Însă cercetători şi-au exprimat îngrijorarea faţă de rapiditatea cu care sunt puse la punct vaccinuri ruseşti, apreciind că unele etape pot fi sărite în vederea accelerării activităţii, la presiunea autorităţilor, care au comparat această cursă a vaccinului cu lansarea de către URSS, în 1957, a primului satelit artificial – Sputnik.

Rusia nu a publicat până acum vreun studiu detaliat al rezultatelor testelor care să permită să se stabilească eficienţa produselor pe care afirmă că le-a dezvoltat.

Articolul Vești bune! Vom putea avea vaccinul anti-COVID-19 până la finalul anului apare prima dată în BZI.ro.