Profesorul Alexandru Rafila a dat o veste proastă tuturor părinților. , Reprezentantul României la OMS susține că va avea loc o creştere a numărului de infectări cu COVID-19 după începerea școlii.

„ Numărul de cazuri de COVID-19 va crește după începerea şcolii! Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună“, spune Alexandru Rafila.

Veste proastă dată de Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri de COVID-19 va crește după începerea şcolii!“

Reprezentantul României la OMS consideră că este necesar de un efort comun, din partea Guvernului, apărinților, dar și a profesorilor pentru a păstra nivelul infectărilor în jurul platoului de 1.200 de infectări zilnice.

„Nu o să reuşească doar Guvernul, trebuie clar parteneriatul copii, părinţi, cadre didactice şi bineînţeles administraţie. Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea fiind moderată ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou sau cum doriţi să îl denumiţi şi avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri“, a menționat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila a precizat că o creștere a numărului de infectări va aduce o presiune în plus pentru sistemul de sănătate.

„Dacă o să avem o creştere datorată începerii şcolilor, va reîncepe presiunea asupra sistemului de sănătate, care oricum este în unele zone din ţară la limită, pentru că mai mult de jumate din paturile la terapie intensivă sunt ocupate”, a menționat Alexandru Rafila.

Avertisment privind interacțiunile dintre copii și persoanele în vârstă

Reprezentantul României la OMS a susținut că trebuie regândită interacţiunea copiilor cu persoanele vârsnice din familie.

„Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască“, susține profesorul Rafila.

Alexandru Rafila crede că masca de protecție ar trebui folosită și în casă dacă bunciii intră în contact cu cei mici care merg la școală.

„Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Cred că lucrul acesta trebuie din nou discutat, pentru că nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”, a conchis Alexandru Rafila.

Măştile trebuiesc adaptate în funcţie de vârsta copilului

Medicul Alexandru Rafila considera faptul că măştile trebuie să fie adaptate dimensiunii copiilor. O mască ce este mai mare nu poate proteja pe copil în mod eficient.

”Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. Trebuie măști adaptate vârstei copilului și mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măști pentru adulți la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Ori, o mască refolosibilă se poate realiza la dimensiuni”, a declarat Alexandru Rafila.

Articolul Veste proastă dată de Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri de COVID-19 va crește după începerea şcolii!“ apare prima dată în BZI.ro.