Luptătorul Navid Afkari a fost executat sâmbătă. El a fost găsit vinovat de un tribunal din Teheran pentru că ar fi ucis un funcţionar în timpul unei manifestaţii în 2018.

Cu toate că se ştia despre o amânare de şase luni a punerii în aplicare a sentinţei, fostul sportiv a fost executat la numai 10 zile de la decizie, în ciuda implicării lumii sportului şi nu numai la nivel mondial.

Navid Afkari a fost executat, sâmbătă, în închisoarea Abel-Abad din Shiraz

Chiar şi preşedintele american Donald Trump a cerut Iranului să nu îl execute pe bărbatul în vârstă de 27 de ani. însă niciun apel nu a avut ecou. Deşi familia şi avocaţii lui Navid susţin că mărturia care a dus la condamnarea sportivului a fost smulsă prin tortură

“Am lovit de două ori, o dată şi apoi încă o dată”, a sunat povestea uciderii lui Hassan Turkman, agentul de pază al unei companii producătoare de apă, difuzată de televiziunea de stat din Iran.

“Nu există vreo imagine cu momentul crimei”, a notat Hassan Younesi, avocatul lui Afkari, pe Twitter.

Lumea sportului a cerut clemenţă pentru Navid Afkari

”Salvaţi-l pe Navid Afkari”, a transmis pe Instagram, la începutul săptămânii, triplul campion mondial german Frank Staebler.

”Familia luptelor şi comunitatea sportului mondial este alături de el. Vom lupta împreună pentru a i se face dreptate lui şi familiei sale”, se mai scria în mesaj.

Înaintea mesajului transmis de Staebler, fostă campioană mondială Aline Rotter-Focken a scris şi ea în reţelele de socializare: ”Comunitatea luptelor are responsabilitatea de a vorbi. Vă rog salvaţi-l pe Navid.”

Mărturia şi înregistrări ale presupusei crime pot fi urmărite pe portalul video Aparat şi pe cel al televiziunii iraniene.

Sportivul și-a susținut permanent nevinovăția

Sportivul și-a susținut permanent nevinovăția, spunând că a fost forțat sub tortură să declare crima. Curtea Suprema Iraniană a menținut două pedepse cu moartea în cazul lui Afkari, condamnat pentru înjunghierea mortală a agentului de pază și pentru alte fapte. În imaginile prezentate de televiziune apare ceea ce pare să fie confesiunea scrisă a lui Afkari, însă el a afirmat în imagini care au circulat în rețelele de social media că a fost forțat să semneze documentele respective, fiind torturat.

„Am lovit de două ori, o dată și apoi încă o dată”, a fost arătat Afkari spunând și făcând un gest de înjunghiere în timpul unei reconstituiri a uciderii lui Hassan Turkman, agentul de pază al unei companii producătoare de apă. Și avocatul său a afirmat că nu există dovezi clare ale vinovăţiei lui Afkari. „Nu exista vreo imagine cu momentul crimei”, a notat Hassan Younesi pe Twitter.

Iranul, concurenta Chinei

Acest caz a atras atenția oficialilor internaționali, a instituțiilor şi a grupurilor de apărare a drepturilor omului. Inclusiv preşedintele Statellor Unite ale Americii, Donald Trump, a solicitat insistent Iranului să nu îl execute pe tânărul în vârstă de 27 de ani.

După China, Iranul este statul care execută cei mai mulți condamnați. În ciuda faptului că s-a confruntat cu cel mare focar de coronavirus din Orientul Mijlociu, care a provocat o criză economică uriașă, Iranul nu au încetat să pună în aplicare condamnările la moarte în toată această perioadă, informează Reuters.

Articolul Sportivul Navid Afkari a fost executat. Ar fi ucis un funcţionar apare prima dată în BZI.ro.