Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 provoacă o nouă gaură financiară în bugetul asociației care a derulat licitația. După două luni de bâlbâială, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, îi mai face un cadou de 300 mii lei prietenului de la Eky Sam SRL, Ioan Echimov. Firma acestuia va betona și pava platforma pietruită pe care urmau să fie amplasate containerele spitalului mobil. Procedura s-a făcut prin achiziție directă în mai puțin de 30 de minute

Spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 mai înghite câteva sute de mii de lei, sumă neprevăzută inițial. Pe lângă cele 13,4 milioane de euro date firmei turce SDI Global LLC din Ankara, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest mai alocă 285 mii lei pentru betonarea și pavarea platformei pietruite pe care ar urma să fie așezate containerele spitalului mobil. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a și găsit partenerul perfect pentru această lucrare. Contractul dat de ADI Euronest a ajuns la Eky Sam SRL, firmă controlată de controversatul Ioan Echimov, în mai puțin de 30 de minute.

Spitalul mobil de la Lețcani stârnește controverse. Nu există nici autorizația de la Primăria din comună

Spitalul mobil de la Lețcani urmează să fie instalat în curtea Parcului Transagropolis din localitate. În luna aprilie 2020, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a constatat că parcarea de la Transagropolis este insuficientă. S-a decis apoi pietruirea suprafeței din jur pentru montarea containerelor. Pietruirea a fost făcută tot de Eky Sam SRL, fără vreo pretenție materială. Surse din Consiliul Județean au indicat însă faptul că Eky Sam SRL ar urma să aibă prioritate la alte contracte pe drumurile din județ. După ce a constatat că platforma pietruită nu poate susține containerele respective, Popa s-a trezit la aproape trei luni distanță că este nevoie de asfaltarea acesteia. Astfel, ADI Euronest a rupt din buget 285 mii lei pentru o asemenea lucrare. Culmea, procedura nu a fost avizată de Primăria comunei Lețcani, proprietarul de drept al terenului respectiv.

„Condiții de execuție: execuția se va realiza în maximum 48 de ore de la emiterea ordinului de începere a contractului. Ordinul de începere se va emite după constituirea garanției de bună execuție”, se arată în anunț.

Dacă licitația s-a derulat pe data de 22 iulie 2020, lucrările s-au lăsat așteptate. Ieri, 31 iulie 2020, se lucra în toi, semn că lucrarea s-a lungit din nou.

Contractul, atribuit în 30 de minute firmei Eky Sam SRL. Când vor fi instalate containerele de la Lețcani

Pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, ADI Euronest a urcat contractul în data de 22.07.2020, la ora 8:28. În aceeași zi, la ora 8:59, procedura directă de 285 mii lei a fost atribuită firmei Eky Sam SRL. Nu apare nicăieri niciun caiet de sarcini, nu apare nicăieri nici dacă pietruirea inițială a fost decontată de Euronest, astfel încât lucrurile nu sunt clare. Cert este că Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, i-a dat pe tavă 285 mii lei în 30 de minute prietenului său, Ioan Echimov, de la Eky Sam SRL, fără prea multe emoții. Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a ajuns o adevărată epopee, instalarea finală a acestuia fiind întârziată cu aproape 3 luni. În tot acest timp, Maricel Popa și Alina Popa, directorul ADI Euronest, au dat vina pe Guvern pentru întârzierea vizelor pentru experții turci, realitatea fiind cu totul alta.

Scandal pe vizele turcilor. Spitalul mobil de la Lețcani mai are de așteptat

În ultimele săptămâni, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a acuzat lipsa de ajutor din partea Guvernului și blocarea eliberării vizelor pentru cei 30 de experți turci care urmează să instaleze spitalul, dar și întârzierea formalităților vamale pentru autoutilitarele care au adus containerele. Autoritățile ieșene au arătat că, dimpotrivă, cei de la Euronest s-au mișcat prea lent și că procedurile pentru vamă s-au lungit tocmai din vina asociației. Zona Moldovei are nevoie de acest spital, cazurile de COVID-19 fiind tot mai dese, însă modul cum Maricel Popa și Alina Popa au tratat această licitație ridică mari semne de întrebare pe care autoritățile statului cu atribuții de control ar trebui să nu le verifice superficial.

Articolul Spitalul mobil de la Lețcani mai înghite un sac de bani. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, i-a făcut un cadou de 300 mii lei prietenului de la Eky Sam SRL, în 30 de minute- DOCUMENT apare prima dată în BZI.ro.