Meteorologii spun că luna august este mai stabilă din punct de vedere al precipitațiilor, însă, este una foarte călduroasă, mai ales în sud. Potrivit lui Mihai Huștiu, meteorolog ANM, nu vorm scăpa de caniculă în această lună. Potrivit ANM, recordul de temperatură maximă pentru luna august a fost de 44,5 de grade Celsius.

„Oricum, luna august, prin definiție, este o lună mai săracă în precipitații, o lună în general stabilă, o lună însorită în care am putea să ne bucurăm de concediu în bune condiții și se pare că așa arată prognoza, chiar pe săptămâni, progrnoza emisă săptămâna trecută, cu o vreme mai caldă decât normal aici în sud, sud est pe toată durata lunii august, cu temperaturi mai mari în general cu 1-2 grade sunt prognozate abaterile de temperatură”, a explicat Huștiu la Gândul LIVE.

Recordul de temperatură maximă pentru luna august în România a fost în anul 1951.

Luna august 2012 a fost una extrem de caldă

„Frecvenţa mare a temperaturilor maxime de peste 40°C, în această lună, este dată de prezenţa aerului tropical. Astfel, la 62 de staţii meteorologice, temperatura maximă absolută a lunii este cuprinsă în intervalul 40,0 – 43,5°C.

Luna august 2012 a fost una extrem de caldă, la 82 de staţii meteorologice depăşindu-se maxima absolută a lunii. 11 dintre aceste recorduri,înregistrate în 2012, au fost depăşite în 4 – 6 august 2017, când, la un număr de 25 de staţii meteorologice s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din toată perioada de funcţionare a respectivelor staţii.

Recordul a fost înregistrat în localitatea Ion Sion din jud. Brăila, în data de 10 august 1951
Temperatura maximă absolută a lunii august este de 44,5°C şi s-a înregistrat în localitatea Ion Sion din jud. Brăila, în data de 10 august 1951; în aceeaşi zi, în alte două localităţi din Bărăgan (Amara şi I.C. Frimu), s-a înregistrat temperatura maximă de 44,0°C, apropiată de cea absolută pe ţară”, potrivit unei analize ANM.

Articolul Se anunță o lună călduroasă. Iată ce spun meteorologii apare prima dată în BZI.ro.