Raed Arafat a declarat duminică seară că susține în continuare ideea unor reguli care să fie respectate în fiecare casă în care locuiesc elevi și bunici, odată cu începerea anului școlar și riscul ca unii copii să ducă acasă coronavirusul.

„O crestere a numarului de infectari e posibil sa aiba loc in urma deschiderii scolilor si toata miscarea care exista la nivel de elev, profesor, parinte. Orice reluare de activitate inseamna un risc. Poate fi redus la maxim posibil daca instruim copiii, parintii, profesorii”, a spus Arafat.

În acest context, el a pledat în continuare pentru ca elevii care merg la școală să se ferească acasă de contact cu bunicii lor pentru că elevii ar putea să ia COVID, să fie asimptomatici, și să le dea vârstnicilor în cazul cărora efectele virusului sunt mai severe.

„Inclusiv in casa trebuie sa ai niste lucruri legate de contactul elevului cu bunicul. Aceste aspecte sunt si in alte tari. Spania la ce a patit, credeti-ma ca a analizat foarte bine”, a declarat Arafat.

Avertismentul lui Raed Arafat cu o zi înainte de începerea școlii: „Va fi o perioadă dificilă“

Raed Arafat a lansat un avertisment, cu o zi înainte de începerea școlii. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că va fi o perioadă dificilă și că este nevoie de o colaborare între profesori, părinți și autorități.

„Va fi o perioadă dificilă, dar dacă colaborăm cu toții sunt convins că putem desfășura activitatea în siguranță. Aici este nevoie de colaborare între profesori, părinți și autorități. Ați văzut că deciziile de deschidere/ închidere sunt decizii locale pentru că nimeni nu știe mai bine situația din școli decât de cei care sunt acolo“, a declarat Raed Arafat.

Avertismentul lui Raed Arafat cu o zi înainte de începerea școlii: „Este necesară o colaborare“

Șeful DSU este de părere că pentru siguranța elevilor este necesară o colaborare între toate părțile implicate.

„Singurul lucru este necesitatea colaborării și înțelegerii cu toate părțile pentru a le asigura copiilor un climat corect”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne consideră că la deschiderea şcolilor se poate diminua riscul la maxim dacă se respectă regulile.

„Regulile se respectă prin educaţie, prin recunoaşterea riscului. Faptul că recunoaştem că există un risc şi ştim care sunt regulile ne ajută să ducem riscurile la minim. Asta înseamnă începerea şcolii şi nu numai a şcolii, dar şi a activităţilor de lucru, pentru că sunt multe lucruri care încep acum. Copiii trebuie să fie educaţi şi trebuie să li se explice. Copilul înţelege dacă îi explici. Nu vorbim de copilul de 4 – 5 ani şi de cel de 6,7, 11 sau 12 ani”, a explicat Raed Arafat.

Vor fi probleme pentru copiii care vin dintr-un anturaj care nu recunoşte existenţa virusului

Medicul susține că dacă în familie au fost respectate recomandările, copilul le va respecta şi el. Dacă în familie comportamentul a fost de a nu recunoaşte virusul, copilul va merge şi va face acelaşi lucru la şcoală.

„Mai greu va fi pentru copiii care vin dintr-un anturaj care nu recunoşte existenţa virusului. Copilul respectiv va fi diferit de copilul care acasă a văzut că familia respectă regulile, spune Arafat. Acestui copil trebuie să i se explice de ce trebuie să respecte regulile, de ce trebuie să vadă aceste reguli la şcoală şi sunt importante pentru a-i respecta pe ceilalţi copii“, menționează Raed Arafat.

Articolul Raed Arafat: „Orice reluare de activitate inseamna un risc” apare prima dată în BZI.ro.