Jurnalistul Antena 3, Radu Tudor lansează, pe Facebook, ipoteza conform căreia România nu s-ar fi asigurat că va avea doze de vaccin împotriva noului coronavirus, atunci când acestea vor fi produse.

„Suntem 500 de milioane de locuitori in UE. S-au securizat 300 milioane de vaccinuri de la Sanofi. Oare ce tara UE nu a comandat vaccinuri pentru propria populatie? Romania, cumva?”, a scris Radu Tudor, pe Facebook.

Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19, informează instituţia într-un comunicat de presă. Contractul avut în vedere cu Sanofi ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul. Odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE.

Instituţia europeană va continua discuţiile cu alţi producători de vaccinuri.

„Comisia Europeană face tot posibilul pentru a se asigura că cetăţenii europeni au acces rapid la un vaccin care este sigur şi îi protejează împotriva COVID-19. Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. Vor urma mai multe informaţii, în curând. Suntem angajaţi în discuţii avansate cu alte câteva societăţi.

Cu toate că nu ştim, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investeşte într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promiţătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporeşte şansele de a obţine rapid un remediu eficace împotriva virusului. Un vaccin ar fi un adevărat bun global. Ne angajăm să sprijinim accesul inclusiv pentru ţările mai vulnerabile, pentru ca acestea să poată ieşi din această criză”, a declarat preşedintele ales al CE Ursula von der Leyen, conform sursei citate.

Rusia, cu un pas înainte. Începe vaccianarea în masă împotriva coronavirusului

Rusia pregăteşte începerea vaccinării în masă împotriva noului coronavirus în luna octombrie, a declarat sâmbătă ministrul rus al Sănătăţii, Mihail Muraşko, citat de agenţiile de presă RIA Novosti şi Reuters. Centrul Naţional pentru Cercetări Epidemiologice şi Microbiologice Gamaleia din Rusia a anunţat finalizarea unei noi etape a testelor clinice pentru un vaccin anti-Covid-19.

„Aşteptăm primirea a două licenţe în următoarele două luni (…)”, a declarat ministrul rus al Sănătăţii.

„În primul rând vor fi vaccinaţi medicii şi profesorii (…)”, a precizat Muraşko.

Centrul de cercetări Gamaleia a efectuat testele clinice în colaborare cu Ministerul rus al Apărării. Până acum, în Rusia s-au înregistrat 843.890 de cazuri de coronavirus şi 14.034 decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).

Articolul Radu Tudor susține că România nu s-ar fi asigurat că, atunci când va fi produs, va avea doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2 apare prima dată în BZI.ro.