Aproximativ 15.000 de persoane au participat la demonstraţii, la Berlin, faţă de măsurile luate în lupta contra coronavirusului. Protestatatrii au dansat şi au cântat „We are free people!” (Suntem oameni liberi), în acordurile melodiei We Will Rock You a trupei Queen. Demonstraţii purtau pancarte pe care scria „Facem zgomot pentru că ne furaţi libertatea” şi „Gândiţi! Nu purtaţi mască”. Potrivit Reuters, majoritatea protestarilor nu purta mască, unul dintre aceştia afirmând că masca reprezintă o măsură de „sclavie”.

1500 de agenţi de ordine au fost desfăşuraţi la această manifestaţie, iar autorităţile locale au anunţat că au depus plângere împotriva organizatorilor pentru nerespectarea „regulilor de igienă”. De la începutul pandemiei, în Germania s-au înregistrat peste 200.000 de infectări cu COVID-19 şi aproape 1.000 de decese.

ONU sfătuiește statele să nu profite de pandemia cu noul coronavirus pentru a interzice protestele

ONU sfătuiește statele să nu profite de pandemia cu noul coronavirus pentru a interzice protestele. Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a transmis faptul că guvernele au dreptul de a limita rezonabil și în zone care înregistrează focare active de coronavirus, desfăşurarea mitingurilor de protest din raţiuni de sănătate publică, dar să nu profite de această putere.

Christof Heyns: „Acest motiv de restricţionare nu trebuie folosit abuziv”. ONU sfătuiește statele să nu profite de pandemia cu noul coronavirus pentru a interzice protestele

Acordul Internaţional privind Drepturi Politice şi Civice, semnat de 173 de ţări, inclusiv de Statele Unite şi China, oferă posibilitatea impunerii restricţiilor din raţiuni precum sanătatea publică. Comitetul ONU pentru Drepturile Omului nu poate impune obligativitatea deciziilor, dar verifică modul în care ţările respectă reglementările şi poate scoate în evidență încălcări.

„Motivul protecţiei sănătăţii publice poate permite, în mod excepţional, impunerea de restricţii, spre exemplu în zone în care există epidemii de boli infecţioase şi în care adunările sunt interzise”, arată un raport al Comitetului ONU pentru Drepturile Omului.

Christof Heyns, autorul raportului, arată că nu trebuie profitat de acest motiv pentru a opri demonstrațiile.

„Acest motiv de restricţionare nu trebuie folosit abuziv ca pretext pentru reducerea la tăcere a protestelor şi a opoziţiei”, a insistat Christof Heyns

Rezumatul raportului evidențiază faptul că statele au obligația „de a nu interzice, restricţiona, bloca ori perturba adunările publice fără justificări presante”. Interpretarea juridică are rolul de a stabili „regulile jocului nu doar pentru protestatari, ci şi pentru poliţie”.

Obligativitatea purtării măștii

Fiind întrebat dacă măsura obligatorie a purtării măștii este o încălcare a drepturilor omului, Heyns a răspuns: ” Este de înţeles şi este acceptabil că pot fi aplicate limite asupra drepturilor din motive medicale.”

Astfel, referirile la impunerea măştilor de protecţie nu sunt incluse în raportul oficial. În Statele Unite şi în Australia au avut loc unele proteste faţă de obligativitatea purtării măştilor medicale.

De asemenea, săptămâna trecută, la Washington, Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului a sfătuit Administraţia de la Washington şi autorităţile statale să ocolească „utilizarea disproporţionată” a forţei împotriva demonstranţilor antirasism, expunând preocupare privind cazuri de detenţie arbitrară.

Articolul Proteste cu zeci de mii de manifestanți în Berlin. Oamenii sunt revoltați de măsurile luate în lupta contra SARS-CoV-2 apare prima dată în BZI.ro.