Poliţia din Belarus a anunţat că a efectuat arestări şi a folosit un tun cu apă, duminică, împotriva a zeci de mii de manifestanţi care au protestat din nou la Minsk pentru a denunţa realegerea frauduloasă a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, relatează AFP. La mişcarea de protest fără precedent, declanşată de suspiciuni de fraudă masivă în alegerile prezidenţiale din 9 august, participă zeci de mii de persoane în fiecare duminică, în pofida represiunii autorităţilor. Duminică după-amiază, peste 100.000 de persoane, potrivit agenţiei de presă Interfax, au participat la Minsk la un marş dedicat de această dată ”deţinuţilor politici”.

Presa online belarusă independentă Tut.by a anunţat zeci de mii de persoane şi a difuzat imagini cu coloane impresionante de protestatari care purtau pancarte cu culorile opoziţiei alb-roşu-alb.Ca în fiecare duminică, autorităţile belaruse au desfăşurat în număr mare forţe de intervenţie şi vehicule blindate. De asemenea, autorităţile limitează accesul la internetul mobil şi reduc funcţionarea transportului în comun pentru a împiedica mobilizarea manifestanţilor.

Miting cu sute de persoane în Capitală. Care sunt cerințele protestatarilor

Sute de persoane au ieșit în stradă în București, pentru a protesta împotriva măștilor de protecție, despre care aceștia susțin că ar fi nocive, și în dezavantajul sănătății românilor.

Sute de persoane au ieșit în stradă în București. Este un miting intitulat a fi „pentru libertate”

Sute de persoane protestează București cu câteva minute. Sunt câteva obiective pe care le cer protestatarii, printre care se numără și problemele legate de purtarea măștii.

Participații susțin că purtatul măștii ar fi nociv pentru sănătate, și că ar fi în dezavantajul sănătătții românilor. Marșul continuă la acest moment în Capitală.

Protest anti-mască în București și în țară

În urmă cu două săptămâni, un protest a avut loc în București și în România, unde sute de oameni au militat împotriva purtării măștilor, atât în general, cât mai ales în școli.

Un protest anunţat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) se desfăşoară sâmbătă în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Universităţii, copreşedintele formaţiunii, George Simion, afirmând că manifestanţii cer „inclusiv revenirea la dreptul de protest” care „a fost anulat în pandemie” şi acuzând actuala putere de „represiune politică împotriva partidelor din afara Parlamentului”.

„Este un protest spontan maraton, am adus acest autocar care a mers o lună şi jumătate prin ţară. Am suferit multă represiune din partea forţelor de ordine, am luat amenzi de peste 20.000 de lei şi luptăm pentru libertatea noastră, inclusiv pentru revenirea la dreptul de protest. Dreptul de protest a fost anulat în această pandemie şi cerem toţi aceşti oameni, aproape 1.000 până în momentul acesta, dar poate vor mai veni, revenirea la dreptul de protest şi la drepturile omului care au fost suspendate pe perioada pandemiei”, a declarat, pentru AGERPRES, George Simion.

„Vrem ca şcolile să-şi desfăşoare activitatea în mod normal“

El a adăugat că are zece revendicări concrete, „de la demiterea ministrului Transporturilor pentru accidentul pe care l-a provocat, până la anchetarea tuturor achiziţiilor făcute în timpul pandemiei”.

„Vrem ca şcolile să-şi desfăşoare activitatea în mod normal, nu există online în momentul ăsta în România, este doar o farsă şi credem că acest protest va dura oricât de mult, până ne sunt îndeplinite revendicările”, a afirmat liderul AUR.

Pe un fond muzical patriotic, manifestaţii prezenţi în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Universităţii poartă pancarte cu înscrisuri anti-guvernamentale şi flutură steaguri tricolore.

Articolul Proteste agresive în Belarus. Peste 100.000 de persoane au ieșit în stradă apare prima dată în BZI.ro.