Președintele Filipine, Rodrigo Duterte, le-a spus din nou cetățenilor să-și dezinfecteze măștile de protecție cu benzină, insistând că „nu glumește”.

Rodrigo Duterte spusese același lucru săptămâna trecută, dar oficialii au sărit repede să-l corecteze și au sugerat că este o glumă.

Oficialii din domeniul sănătății au mai spus că măștile de pânză trebuie spălate normal, iar măștile chirurgicale înlocuite după utilizare.

Astăzi, președintele a revenit și a zis „ceea ce am spus este adevărat … du-te la o benzinărie!”

Medicii atrag atenția că nu există dovezi că benzina poate dezinfecta măștile, iar având un contact prelungit cu aceasta poate fi dăunător. Mai mult, turnarea de lichide inflamabile poate fi un risc de incendiu.

Președintele Filipine: „Dezinfectați măștile cu benzină!“

Referindu-se la comentariile sale anterioare, Rodrigo Duterte a spus că n ua glumit când le-a transmis oamenilor să-și spele măștile de protecție cu benzină dacă nju au dezinfectant.

„Criticii mei au spus: «Duterte e nebun!». Dacă sunt nebun, ar trebui să fie ei președinte, nu eu. Ceea ce am spus a fost adevărat. Dacă alcoolul nu este disponibil, în special pentru cei săraci, trebuie doar să mergi la o benzinărie și să folosești benzină pentru a dezinfecta. Nu glumesc! Nu glumesc.!“, a reafirmat Rodrigo Duterte.

Ce a spus săptămâna trecută?

Rodrigo Duterte a spus săptămâna trecută că aceia care nu aveau provizii de dezinfectant pot folosi benzină pentru a-și curăța măștile.

„La sfârșitul zilei, agățați masca undeva și pulverizați-o cu Lysol dacă vă puteți permite”, a spus el, făcând referire la un brand de dezinfectant popular.

„Pentru persoanele care nu au Lysol, băgați masca în benzină sau motorină!”, a adăugat președintele.

După comentariile care au venit, purtătorul de cuvânt al președintelui, Harry Roque, l-a corectat.

„Nu-mi vine să cred că după patru ani cu el în calitate de președinte, încă nu-l cunoșteți. E o glumă! De ce am folosi benzina pentru dezinfectare?!”, a spus Harry Roque, potrivit site-ului de știri Rappler.

Între timp, oficialul de sănătate Maria Rosario Vergeire a spus că măștile de pânză trebuie spălate și uscate în mod normal, iar măștile chirurgicale înlocuite după utilizare.

În februarie, la scurt timp după ce Filipine a devenit prima țară care a înregistrat un deces din cauza COVID-19 în afara Chinei, președintele Duterte a spus că virusul va muri în cele din urmă.

Însă, după o lună în care cazurile înregistrate au început să creascî alarmant, Duterte a declarat închiderea insulei principale a țării Luzon la începutul lunii martie.

El a folosit puteri speciale care i-au fost acordate de Congres pentru alinierea bugetelor naționale și a scos soldații în stradă pentru a face față crizei.

Pentru aceasta, i s-a cerut să se adreseze națiunii în fiecare săptămână. De multe ori, acesta a întârziat și a fost criticat pe rețelele de socializare pentru că a făcut confuzii și, uneori, nu a făcut altceva decât să-și amenințe contestatarii.

Care este situația virusului în Filipine?

Un număr 3.954 de cazuri noi de infectare a fost înregistrat joi în Filipine, ceea ce dus totalul la 89.374 de cazuri. De la începereea pandemiei de COVID-19, s-au înregistrat puțin sub 2.000 de decese din cauza COVID-19.

În prezent, Manila se află sub carantină, fiind limitată circulația vârstnicilor și a copiilor și sunt impuse și alte restricții.

Articolul Președintele Filipine: „Dezinfectați măștile cu benzină!“ apare prima dată în BZI.ro.