Ieșenii care locuiesc în zona Canta – Păcurari au reclamat pentru a cincea zi consecutiv norii de praf proveniți din zona fostei fabrici de pâine Compan Iași, acolo unde se realizează lucrări de demolare pentru construirea unui supermarket Lidl. În vreme ce autoritățile aplică sancțiuni în fiecare zi din cauza norilor de praf, Răzvan Apălimăriței, patronul Stef Invest, susține că au fost luate toate măsurile de protecție a mediului

Ieșenii au reclamat pentru a cincea zi consecutiv poluarea cu praf care provine din zona șantierului de pe platforma fostei fabrici de pâine Compan Iași, acolo unde se va construi un nou supermarket Lidl. În urma sesizărilor făcute de ieșeni, mai ales în mediul online, echipele din cadrul Biroului Protecția Mediului au făcut controale zilnice în zona Moara de Foc, majoritatea acțiunilor fiind urmate de sancțiuni aplicate constructorului.

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului s-au deplasat în urma unei sesizări telefonice pe un șantier unde se efectua o demolare a unui imobil. În urma evaluării situației de la fața locului s-a întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform HCL Iași 321 din 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în municipiul Iași, fiind sancționat titularul autorizației de demolare, întrucât nu a luat măsurile necesare și obligatorii de împiedicare a poluării zonei”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

Până acum, Poliția Locală Iași și Garda de Mediu Iași au aplicat nu mai puțin de patru sancțiuni constructorului Ștef Invest SRL Iași în urma neregulilor găsite pe șantier. Reprezentanții companiei au fost chemați în cursul zilei de astăzi, 4 august, la sediul Comisariatului Regional al Gărzii de Mediu Iași pentru a prezenta toate documentele la control.

Răzvan Apălimăriței, patronul Stef Invest: „Altă metodă de a demola acea clădire nu există”

Pe platforma Compan din zona Moara de Foc se realizează lucrări de dezafectare a corpurilor de clădire C1-C9 existente pe teren proprietate conform AC 537/ 20/05.2019. Beneficiarul este Compan SA, proiectant general DTAC Development, iar constructor Stef Invest SRL.

„Altă metodă de a demola acea clădire nu există, avem toate echipamentele necesare pentru a împiedica răspândirea prafului. Altă tehnologie mai eficientă nu există. Dacă opinia publică este indignată, nu avem ce face. Am luat inclusiv un tun special cu vapori de apă care să anuleze particulele de praf, avem și o mașină privată de pompieri închiriată cu care stropim platforma. Nu este vorba de praf, ci depsre făină rămasă în interiorul clădirii, iar făina nu poate fi anihilată. Gura lumii e slobodă, important este ca autoritățile să fie serioase și să ne trateze corect, să nu ne amendeze aiurea. Garda de Mediu ne-a amendat, noi vom face o contestație. Nu există o anume cantitate de apă care se folosește la un mp de teren, nu este ceva standard. Noi am pus toate actele la dispoziția autorităților”, spune Răzvan Apălimăriței, patronul Ștef Invest SRL Iași.

În locul fabricii de pâine Compan se construiește un supermarket Lidl

După finalizarea lucrărilor de demolare se va demara și proiectul „Construire centru comercial, gospodărire de apă și împrejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare, pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 330 din 29.08.2019”. Mai precis, este vorba despre un supermarket Lidl. Terenul este în suprafață de 11.712 mp, iar pentru el s-ar fi plătit undeva la 4 milioane de euro.

„Pentru noi nu este neapărat un business această lucrare, noi avem o cifră de afaceri de câteva milioane de euro, iar această lucrare este undeva la câteva mii de euro. Avem lucrări mari, până acum am ridicat 4 supermarketuri Lidl și un Kaufland. Facem și facultatea de Chimie, avem lucrări mari, care sunt un exemplu de practică. Pentru noi e o nucă în perete această lucrare din Moara de Foc, dar trebuie să o finalizăm și pe asta și este aproape gata”, a mai spus Răzvan Apălimăriței, administratorul Ștef Invest SRL Iași.

Articolul Poluare continuă în Iași pentru a face loc unui nou supermarket Lidl. Constructorul Ștef Invest, amendat pe bandă rulantă de autorități. „Altă metodă de a demola acea clădire nu există”, spune patronul Răzvan Apălimăriței apare prima dată în BZI.ro.