Poate fi transmis COVID-ul prin fumul de ţigară? Pentru a limita răspândirea coronavirusului, guvernul spaniol a interzis fumatul pe străzi și pe terase fără distanță de siguranță. În timp ce unii medici consideră că această măsură este necesară, deoarece fumul de țigară poate transmite boala, alții au rezerve în acest sens.

Societatea Spaniolă de Epidemiologie a avertizat inca din iunie despre riscurile contaminării legate de fumul de tigara, care poartă picături potențial infectate, care pot fi apoi inhalate de alte persoane, și astfel pot fi sursa de contaminare.

Dar unii epidemiologi consideră că, deocamdată, niciun studiu nu confirmă legătura dintre fum și transmiterea virusului. Este cazul dr Fernando Garcia de la Centrul Național de Epidemiologie din Franta. Potrivit acestuia, nu exista informații științifice suficient de solide pentru a demonstra că fumul de tutun poate transmite boala într-un mediu deschis.

Direcția Generală a Sănătății din Franta a mai spus că nu există „niciun studiu științific care să verifice ipoteza că fumul de țigară reprezintă un vector de contaminare cu Covid-19”. Cu toate acestea, „nu înseamnă că această presupunere este falsă”.

Poate fi transmis COVID-ul prin fumul de ţigară?

Comitetul Naţional împotriva Fumatului (CNCT) spunea inca din aprilie că fumătorii infectați cu coronavirus sunt potențial contaminanți majori, în special din cauza „prezenței în fumul de tutun a particulelor de care se leagă virusurile”. Nu mai vorbim că aceste particule purtate de fum sunt apoi depuse pe mobilă, covoare sau chiar îmbrăcăminte, subliniază asociația franceză.

O opinie împărtășită de Antoine Flahault, directorul Institutului de Sănătate Globală din cadrul Facultății de Medicină a Universității din Geneva: „Atunci când un fumător infectat cu coronavirus inhalează fumul din țigara sa, virusul poate fi încă prezent în fum, odată ce este expirat în aer”, a declarat acesta pentru CNEWS.

Pe de altă parte, este „foarte puțin probabil” ca fumul expulzat de o persoană care nu poartă virusul să poată prinde particule de virus suspendate în aer și să le contamineze pe altele. „Acest risc nu a fost dovedit științific și este ultra ipotetic”, a adăugat el.

Potrivit epidemiologului Catherine Hill, problema nu este fumul în sine, ci „comportamentul fumătorilor”. De fapt, își pun regulat mâinile, care pot fi pline de picături, la gură, unul dintre punctele de intrare pentru virus. Pe de altă parte, deseori optează pentru o pauză colectivă de țigări, de fapt fără mască și unde distanțarea fizică nu este întotdeauna respectată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat, de asemenea, la sfârșitul lunii mai, că fumătorii ar putea fi mai expuși la contaminare și la crsterea riscului de transmitere a virusului din aceste motive.

Articolul Poate fi transmis COVID-ul prin fumul de ţigară? apare prima dată în BZI.ro.