La doar 10 ani a fost violată de un pedofil, iar, la câțiva ani distanță, a fost batjocorită din nou de fratele ei! Coșmarul unei puștoaice din Iași este departe de a se termina! Acum, individul care a agresat-o prima dată a fost obligat de judecătorii ieșeni să-i plătească daune morale minorei. Victima ceruse despăgubiri în valoare de 60.000 de euro

Un individ a fost obligat de judecătorii ieșeni să plătească daune morale după ce a violat o fetiță de doar 10 ani. Astfel, recent, magistrații din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte cererea formulată de G.R., prin reprezentantul legal, respectiv asistentul maternal.

„Instanța admite în parte cererea formulată de reclamantă, prin asistentul maternal, în contradictoriu cu pârâtul Constantin Sorin Mânzătescu. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantei suma de 24.000 de lei, cu titlu de daune morale. Respinge cererea reclamantei de obligare a pârâtului la plata daunelor materiale. Obligă pârâtul să îi plătească reclamantei suma de 1.190 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată”, au precizat judecătorii ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

„Mi-a produs o traumă psihică majoră!”

Procesul a fost intentat de minoră pe 24 septembrie 2018. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, minora G.R. a cerut, în contradictoriu cu Constantin Sorin Mânzătescu, pronunțarea unei hotărâri prin care individul să fie obligat la plata sumei de 276.000 de lei (60.000 de euro), cu titlu de daune morale, și a sumei de 5.000 de lei, cu titlu de daune materiale, rezultate din lezarea demnității, onoarei și dreptului la libertate sexuală, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de viol.

„Prin sentința penală din 19 aprilie 2017, Judecătoria Iași l-a condamnat pe Constantin Sorin Mânzătescu la 8 ani de închisoare, pentru săvârșirea, în vara anului 2013, a infracțiunii de viol asupra mea. La data respectivă, eu aveam vârsta de 10 ani. Fapta pârâtului mi-a dus atingere integrității morale și psiho-afective, producându-mi o traumă psihică majoră”, a menționat reclamanta în cererea adresată instanței.

Din fișa de evaluare psihologică a reclamantei, întocmită de DGASPC Iași, rezultă că minora are simptomatologie specifică unor episoade de abuz sexual, prezintă temeri legate de siguranța sa, coșmaruri pe aceeași tematică. Conform specialiștilor, minora a fost nevoită să suporte nu doar abuzul sexual, dar și teama repetării unor astfel de fapte în viitor, jena, rușinea cu ocazia discuțiilor și a audierilor efectuate în dosarul penal.

Ce au spus judecătorii ieșeni cu privire la acest caz

Judecătorii ieșeni au constatat că, în ceea ce privește daunele morale cerute de minoră, este evident că săvârșirea unei infracțiuni de viol asupra unui minor în vârstă de 10 ani este susceptibilă să producă victimei traume psihice, o suferință de ordin afectiv.

„Acest lucru îi dă dreptul la repararea, pe calea unei acțiuni în răspundere civilă delictuală, a prejudiciului nepatrimonial astfel cauzat, legătura de cauzalitate între fapta ilicită și prejudiciu fiind implicită. În stabilirea cuantumului daunelor morale, instanța urmează a avea în vedere faptul că, potrivit reclamantei, agresiunea sexuală la care a fost supusă a lăsat asupra acesteia urme adânci, ce persistă și în prezent. Instanța apreciază că, în mod cert, violul la care a fost supusă reclamanta a reprezentat un episod traumatizant în viața ei, care și-a pierdut astfel virginitatea la vârsta de 10 ani, chiar dacă, așa cum rezultă din declarațiile date de minoră în fața organelor de cercetare penală, aceasta nu avea la momentul săvârșirii faptei capacitatea de a înțelege pe de-a-ntregul semnificația celor întâmplate.

Astfel, minora a relatat în fața organelor de cercetare penală fapta fără a-i atribui, cel puțin aparent, o semnificație corespuzătoare gravității acesteia, fapt ce poate fi explicat nu doar prin vârsta fragedă a acesteia, dar și prin mediul abrutizant, încărcat de violență fizică și psihologică și de desconsiderare a demnității umane în care aceasta crescuse, așa cum rezultă din rechizitoriu, ceea ce a făcut, de altfel ca, ulterior, minora să fie dată în plasament în regim de urgență, iar apoi în plasament în regim de asistență maternală, tatăl său fiind condamnat penal pentru infracțiunea de rele tratamente aplicate minorului”, au afirmat judecătorii ieșeni.

Minora, violată de mai multe ori, inclusiv de propriul frate

Magistrații au mai constatat că, la scurt timp după ce a fost violată de Constantin Sorin Mânzătescu, minora a mai fost violată de doi indivizi, precum și de propriul frate.

„Prin urmare, fără a diminua gravitatea faptei de viol comisă de pârât asupra reclamantei și efectele negative ale acesteia asupra psihicului minorei, instanța constată că tulburările psihice și afective pe care le prezenta reclamanta în 2015 și care ar fi putut subzista și până în prezent și să-și producă efecte și în viitor nu pot fi puse în legătură doar cu fapta pârâtului, ci trebuie privite și în legătură cu celelalte agresiuni sexuale la care a fost supusă reclamanta în aceeași perioadă de timp, precum și cu trecutul familial traumatizant al reclamantei”, au susținut judecătorii ieșeni.

Articolul O viață blestemată! La doar 10 ani a fost violată de un pedofil, iar la câțiva ani distanță, a fost batjocorită din nou de fratele ei! Coșmarul unei puștoaice din Iași este departe de a se termina! (Exclusiv) apare prima dată în BZI.ro.