Prefectul Marian Grigoraș a postat un mesaj prin care vorbește despre situația actuală a județului Iași în raport cu pandemia de coronavirus dar a prezentat și câteva povești de viață impresionante în această perioadă. De la cuvintele adresate de o asistentă care imploră sprijin în lupta împotriva SARS-CoV-2, până la o nuntă care a avut loc în municipiul Iași, respectându-se toate măsurile de prevenție, toate acestea sintetizează impactul puternic al pandemiei în viața populației.

„«Bună dimineața! 36 de locuri disponibile, 13 infectioase (din care doar 2 cu oxigen), 3 Pneumo și 20 la CFR».
«În seara asta avem disponibile doar 12 paturi (3 la CFR, 4 la Pneumo și 5 la infecțioase), dar am discutat și va prelua Spiridonul.»
«Sunt asistent medical și lucrez cu pacienți Covid din luna martie. Nu mai rezist nici eu nici colegii mei. Vă rog, faceți ceva!»
De câteva săptămâni, primesc zilnic mesaje precum acestea.

În momentul de față, 318 pacienți pozitivi sunt internați în spitale din Iași. Totodată, 140 de persoane pozitive sunt izolate la domiciliu, asimptomatici, dar evoluția acestora poate fi imprevizibilă, fiind necesară spitalizarea la un moment dat. De la începutul lunii iulie, peste de 300 de polițiști, jandarmi, polițiști locali, polițiști de frontieră, comisari de la protecția consumatorilor, inspectori ITM, ISCTR, DSVSA, ISU, DSP, au verificat zilnic zonele aglomerate și anumite activități economice, iar acolo unde au fost descoperite abateri s-au aplicat sancțiuni.

În cifre, aceste acțiuni de control din luna iulie pot fi sintetizate astfel:

-sancțiuni aplicate la operatori economici și la persoane fizice: 1512;
-valoare amenzi: 462.995 lei;
-mijloace de transport verificate: 1144;
-persoane sancționate că nu respectă măsurile de protecție sanitară: 540.

Aceste controale au fost dispuse printr-un ordin de prefect, precum și printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care sunt în continuare în vigoare. Numărul de persoane pozitive a crescut, însă, în fiecare zi, fiind raportate zeci de cazuri noi, care pun presiune pe sistemul medical. Potrivit DSP, în foarte multe situații vorbim despre o transmitere comunitară a virusului, pe fondul nerespectării măsurilor de protecție sanitară.

În acest context, joi a fost adoptată hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin care s-a instituit măsura obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise pentru o perioadă de 14 zile.

Acest interval este suficient, cred specialiștii, să stabilim dacă o astfel de măsură este eficientă în combaterea transmiterii comunitare a virusului.

Acțiunile de control se vor desfășura în cadrul amintit anterior, respectiv avându-se în vedere şi ordinul de prefect emis la începutul lunii iulie şi hotărârea anterioară a CJSU, cu prioritate, în zonele de risc indicate în actele amintite: în zone aglomerate, centrele comerciale, agenţi economici, instituţii publice, pieţe, târguri, oboare, ştranduri, piscine, terase, cluburi, gări, autogări, aeroport, hoteluri, pensiuni, zone de agrement, parcuri, mijloace de transport persoane, manifestări religioase şi activităţi sportive şi orice alte activităţi şi spaţii care implică participarea unui număr mare de persoane.

Fiecare șef de instituție implicată a primit sarcina instruirii personalului, astfel încât să preîntâmpinăm excese sau greșeli. Persoanele exceptate de la purtarea măștii din motive medicale nu vor răspunde contravențional. Protejarea propriei persoane și protejarea celorlalți trebuie să fie ceva ce ține, în primul rând, de conștiința fiecăruia și nu de teama de sancțiuni. Nu dorim să aplicăm sancțiuni, ci vrem să impunem o conduită responsabilă!

Azi dimineață, pe Ștefan cel Mare, am văzut acești oameni frumoși. Nu îi cunosc, dar vreau să le spun că le mulțumesc pentru cum au înțeles să pășească împreună în viață! Casă de piatră, Oameni Buni!”, se arată în postarea lui Marian Grigoraș.

Articolul Nuntă cu „mască” în centrul Iașului! Prefectul județului, Marian Grigoraș, face un apel la populație în plină criză de COVID-19 apare prima dată în BZI.ro.