Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, declară că executivul pregătește o hotărâre de Guvern, care să acopere concediile medicale, ce nu au fost date în perioada celor două săptămâni de vid legislativ din timpul pandemiei de COVID-19.

„Se pregăteşte o hotărâre de Guvern în acest sens. Casa (n.r. CNAS) a efectuat o evaluare a acelor cazuri care, în perioada de vid legislativ, nu au fost în spital sau s-au externat la cerere şi atunci când au mers la lucru nu au primit concediu medical. Reevaluarea acestora pentru a le putea da concediu medical revine medicului specialist, medicului infecţionist, care va da o recomandare către medicul de familie”, a declarat Tătaru.

Nelu Tătaru anunță că se pregătește o hotărâre de Guvern, care să acopere concediile medicale, neacordate în perioada de vid legislativ

În data de 25 iunie 2020, Curtea Constituțională a declarat că starea de carantină instituită prin ordin de ministru și internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19 este neconstituțională. În acest fel, potrivit motivării deciziei CCR, care a fost făcută publică pe 1 iulie, articolele de acte normative referitoare la internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece că sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Cu această ocazie, CCR a arătat că instituirea carantinei prin ordin de ministru reprezintă o „veritabilă privare de libertate” şi o „restrângere a drepturilor fundamentale.

Pe 6 iulie, Guvernul a elaborat un proiect de lege în concordanță cu decizia CCR, dar în cele două săptămâni de vid legislativ, medicii de familie nu au putut da concedii medicale pacienților cu COVID care deciseseră să plece din spital.

Conform datelor arătate de Ministerul Sănătăţii, în cele două săptămâni de vid legislativ, au cerut externarea peste 900 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, iar alte peste 3.000 de persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus au refuzat să se interneze.

Se vor introduce noi restricții în lupta cu noul coronavirus? Nelu Tătaru vorbește despre această posibilitate

După explozia de cazuri din ultimele două zile, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, crede că se pot impune și noi restricții. De asemenea, acesta menționează că efectul pe care îl are școala în contextul luptei cu noul coronavirus se va vedea la finalul acestei luni.

”Evoluția ne va arăta și măsurile, poate și restrictive care vor fi impuse. Noi sperăm să menținem acel platou, în jur de 1,500, 1,600, evaluarea să o facem nu numai zilnic, ci și săptămânal și la două săptămâni.

Efectul școlii în vom vedea la sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie”, a declarat Nelu Tătaru.

Se vor introduce noi restricții în lupta cu noul coronavirus? Ce declară Klaus Iohannis

După numărul record de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 raportat miercuri, Klaus Iohannis a declarat că nu sunt prevăzute noi măsuri de restricție.

”Măsurile de relaxare s-au luat atunci când experții, specialiștii, epidemiologii au spus că se poate lua o măsură sau alta. Cred că România a acționat cu suficient de multă precauție și cred că din ce în ce mai mulți cetățeni înțeleg că această precauție nu trebuie să fie așteptată numai de la autorități, ci de la fiecare în parte.

Este motivul pentru care săptămânal îi rog pe români să poarte masca, să păstreze distanța și să se îngrijească în special de igiena mâinilor.

În acest fel, noi putem să ne ducem viața aproape de normal cu minime sacrificii și putem opri răspândirea virusului.

Noi restricții, în momentul acesta, nu sunt prevăzute”, a declarat Klaus Iohannis.

Articolul Nelu Tătaru anunță că se pregătește o hotărâre de Guvern, care să acopere concediile medicale, neacordate în perioada de vid legislativ apare prima dată în BZI.ro.