Ministrul Mediului, Costel Alexe cere Camerei Deputaţilor adoptarea noului Cod Silvic. Procedura ar trebui, în viziunea ministrului, adoptată de urgenţă de Parlamentul României. Conform acestuia, actul normativ promovează un pachet de măsuri împotriva tăierilor ilegale de păduri din România.

Ministrul Mediului, Costel Alexe cere Camerei Deputaţilor adoptarea noului Cod Silvic

Într-o declaraţie data presei, Costel Alexe susţine necesitatea adoptării de urgenţă a unei legislaţii care să permită stoparea de defrişări ilegale de pe teritoriul României. Acesta explic faptul că noul Cod Silvic constituie un răspuns dur pentru cei care taie ilegal arbori din pădurile din România.

În altă ordine de idei, Costel Alexe susţine că mulţi care se tem de modificările aduse legislaţiei în vigoare sunt chiar unii parlamentari care deţin majoritatea politică. Alexe solicita conducerii Camerei Deputaţilor un vot în regim de urgenţă asupra pachetului de legi care face trecerea, de la un cod silvic permisiv, la unul care nu va mai tolera ilegalităţile comise până acum:

”În urmă cu o săptămână am spus că noul Cod Silvic promovează o legislaţie de temut pentru cei care sfidează legile pădurii. Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor le susţine sunt chiar parlamentarii care astăzi deţin majoritatea în Parlament. Îi solicit conducerii Camerei Deputaţilor să supună la vot în regim de urgenţă pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceştia”, a declarat Costel Alexe, într-un comunicat, conform news.ro.

Cei care întârzie adoptarea unui astfel de Cod Silvic sunt complici cu cei care taie ilegal din pădurile României

Conform ministrului Mediului, Costel Alexe, cei care se opun adoptării unui set de reglementări aduse de adoptarea noului Cod Silvic sunt tocmai cei care sunt complici cu infractorii care taie ilegal din pădurile ţării.

”Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri şi pedepse aspre. Sper că parlamentarii care se fac responsabili de amânarea votului final sunt conştienţi că întârzie promovarea legilor care ne apără pădurea şi favorizează o legislaţie mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalităţi”, a mai precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Care sunt amendamentele pe care Costel Alexe le vrea adoptate de Camera Deputaţilor

Conform documentelor, amendamentele pe care Costel Alexe le vrea adoptate de Camera Deputaţilor fă referire la mai multe modificări aduse Codului Silvic. Acestea prevăd, printre altele, intrarea sub incidenţa penală a tuturor celor care taie ilegal arbori din păduri, indiferent de prejudiciul adus

  • camioanele sau tirurile în care sunt transportaţi arborii ilegal tăiaţi vor fi confisate
  • tăierile la ras vor fi interzise şi în rezervaţiile naturale
  • avitul de transport o să devină oglicatoriu şi pentru rumeguş, biomasa, coaja arborilor dar şi orice rest de lemn.
  • Conform aceluiaşi document, lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat, iar sumele destinate pazei suprafeţelor de pădure sub 30 ha vor fi majorate cu minim 30%.
  • evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie.
  • accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor şi din drumurile forestiere, iar accesul cetăţenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.

Articolul Ministrul Mediului, Costel Alexe cere Camerei Deputaţilor adoptarea noului Cod Silvic apare prima dată în BZI.ro.