Astăzi, Ministerul Sănătății a publicat măsurile care vor fi adoptate în noul an școlar. În proiectul de ordin propus de ministrul Nelu Tătaru împreună cu Ministerul Sănătății apar toate măsurile de prevenție ce vor fi aplicate în noul an școlar în contextul pandemiei de coronavirus. Acest proiect se află în dezbatere publică. A fost publicat pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății. Școala va începe în acest an pe 14 septembrie.

“Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ:

– Igienă riguroasă a mâinilor;

– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;

– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;

Măsuri pentru elevi și profesori, în contextul pandemiei de COVID-19, la începerea școlii

– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă”;

– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;

– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;

– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;

– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;

– Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice”, se arată în proiectul Ministerului Sănătății.

Nelu Tătaru, despre începerea anului școlar: „Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a firmat în această seară că elevii din clasele mici ar trebui să poarte mască de protecție în mod obligatoriu. Acesta consideră că dascălii ar trebui să introducă această măsură prin intermediul unui joc.

„Distanţa de un metru este relativă ca nişte copii de clasa I, a II-a sau a III-a să o poată respecta, atunci venim cu obligativitatea acestei măşti care trebuie să existe. Avem aglomerările acestor copii în pauze, în curţile şcolilor. Masca trebuie să vină ca o regulă adusă în joacă, poate, de către cei care pregătesc acest moment. Este o regulă pe care trebuie să o menţinem”, a precizat Nelu Tătaru.

Conform acestuia ele trei scenarii despre care s-a vorbit anterior vor fi aplicate în funcţie de localitate, judeţ şi particularitatea şcolii.

„Avem mai multe scenarii aplicate la nivel local, fiecare localitate îşi are particularitatea ei, atunci scenariul se aplică în funcţie de această zonă şi de particularitatea acelei şcoli pentru fiecare judeţ în parte. DSP, Inspectoratele Şcolare Judeţene, Comitetele Judeţene pentru coordonarea intervenţiei decid ce scenariu folosesc pentru fiecare clasă în parte. Noi am vrea să se facă şcoala faţă în faţă. Nu putem, avem scenariul doi în care cei din clasele zero-IV, clasa a VIII-a, clasa a XII-a, cei care vor avea examene să participe. Celelalte clase să participe prin rotaţie, odată la două săptămâni, cuplat cu online, astfel încât să poată parcurge materia”, a explicat ministrul.

În cazul învățământului superior, ministrul Sănătății a afirmat că sunt este în desfășurarea pregătirea de norme pentru „desfăşurarea lucrărilor practice, precum şi pentru cazarea în căminele studenţeşti”. Acestea ar fi gata cam într-o săptămână. De asemenea acesta a accentuat ideea că regulile sanitare vor trebui respectate cu strictețe la alegerile locale. Va fi adoptată o Hotărâre de Guvern „în care să facem acel necesar pentru fiecare secţie de vot”.

Articolul Ministerul Sănătății a anunțat măsurile de prevenție care vor fi adoptate în școli apare prima dată în BZI.ro.