Trei marinari dispăruți au fost salvați după ce au scris mesajul „SOS“pe plaja unei mici insule din Pacific, au declarat astăzi autoritățile din Statele Unite și Australia, potrivit CNN.

Cei trei bărbați plecaseră cu o barcă joia trecută, pentru a face o călătorie de la Pulawat la atolii Pulap, din statele federative ale Microneziei.

Rămași fără combustibil, aceștia au ajuns pe insula Pikelot, o insulă mică, nelocuită, aflată la 190 kilometri de destinația prevăzută, potrivit autorităților americane și australiene.

Insulele se află la aproximativ 800 de kilometri sud de Guam, iar când bărbații nu au ajuns în Pulap, a fost solicitată o căutare prin intermediul Centrului comun de salvare al Gărzii de Coastă din Guam, care a solicitat ajutor unităților din regiune.

Marinari salvați după ce au scris „SOS“ pe o plajă pustie: Salvați de asoldații americani de la baza din Guam

Cei trei bărbați au fost găsiți de un vas american al Forțelor Aeriene KC-135, care operează din Baza Forțelor Aeriene Andersen din Guam, după ce au căutat trei ore, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a bazei.

„Au fost găsiți după ce am abandonat modul normal de căutare în astfel de situații. Ne-am întors pentru a evita unele averse de ploaie și atunci am privit în jos și am văzut o insulă, așa că ne-am hotărât să o verificăm și atunci am văzut SOS și o barcă chiar lângă ea pe plajă. De acolo am sunat la marina australiană pentru că aveau două elicoptere în apropiere, care puteau să ajute și să aterizeze pe insulă”, a spus pilotul KC-135, colonelul Jason Palmeira-Yen.

Un elicopter de la nava de atac amfibie australiană HMAS Canberra a aterizat pe plajă, aruncându-le mâncare și apă celor trei bărbați rămași blocați pe insulă, în timp ce trupele australiene au confirmat identitățile bărbaților și au verificat dacă nu au răni majore.

Între timp, o gardă de coastă americană C-130 din Hawaii le-a dat o stație radio celor trei bărbații blocați, astfel încât să poată comunica cu o navă de patrulare micronesiană plecată de la Yap.

Efort al forțelor militare americane și australiene

Potrivit unei declarații a Gărzii de Coastă a SUA, salvatorii și marinarii au păstrat distanța din cauza pandemiei de coronavirus.

„După discuțiile purtate cu cei trei bărbați, s-a decis că cel mai sigur mod de operare atât pentru echipajele de salvare, cât și pentru marinari era să se limiteze expunerea unii față de ceilalți din cauza pandemiei COVID-19”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Coastă.

Nava de patrulare a ajuns la bărbați în jurul orei 8 p.m., ora locală, luni seara, potrivit unei postări făcute de Andersen AFB pe Facebook.

„Acest lucru a făcut ca acest caz de căutare și salvare să aibă succes. Prin coordonarea cu mai multe organizații de răspuns, am putut salva trei membri ai comunității noastre și să-i readucem acasă la familiile lor”, a declarat comandantul sectorului american al Gărzii de Coastă, Christopher Chase.

Căpitanul Terry Morrison, comandantul Canberra, a lăudat eforturile depuse de echipajul său.

„Sunt mândru de răspunsul și profesionalismul tuturor celor de la bord, întrucât ne îndeplinim obligația de a contribui la siguranța vieții pe mare oriunde am fi în lume”, a spus Căpitanul Terry Morrison.

Articolul Marinari salvați după ce au scris „SOS“ pe o plajă pustie – FOTO / VIDEO apare prima dată în BZI.ro.