Prefectul Județului Iași, Marian Grigoraș, a transmis faptul că instituția pe care o reprezintă a început să aplice măsurile necesare organizării alegerilor locale. Acestea vor fi organziate pe 27 septembrie a.c. Marian Grigpraș a anunțat faptul că a fost emis Ordinul pentru constituirea Comisiei Tehnice Județene pentru coordonarea activităților care țin de organizarea alegerilor dar și Ordinul de constituire a Grupului tehnic de lucru de pe lângă comisia tehnică județeană.

Acesta consideră primordială respectarea măsurilor de prevenție în condițiile în care, de-a lungul campaniei electorale dar și a alegerilor, în toate acestea este implicat un număr considerabil de persoane. Au fost stabilite o serie de reguli pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Printre acfeste măsuri se numără și distanțarea socială, purtarea măștilor de protecție, grupurile pietonale nu pot fi mai mari de șase persoane, interzicerea marșurilor și demonstrațiilor, la evenimentele în spații închise nu pot participa mai mult de 20 de persoane, la cele în spații deschise maxim 50 de persoane.

„Având în vedere responsabilitățile stabilite potrivit prevederilor legale, Instituția Prefectului a început aplicarea măsurilor necesare organizării alegerilor locale, stabilite pentru data de 27 septembrie. În acest sens, a fost emis ordinul pentru constituirea Comisiei tehnice județene pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, precum și Ordinul de constituire a Grupului tehnic de lucru de pe lângă comisia tehnică județeană. Totodată, au fost inițiate discuții organizatorice cu reprezentanții Autorității Electorale Permanente și ai Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Am cerut acestora din urmă stabilirea unei proceduri prin care să putem face prin mijloace de comunicare la distanță instruirile cu primarii și cu personalul implicat în organizarea alegerilor, astfel încât să evitam cât mai mult interacțiunile fizice. Potrivit prevederilor legale, Ministerul Sănătății distribuie, prin intermediul instituțiilor prefectului, către primari, materiale dezinfectante pentru sediile secțiilor de votare.

Ce măsuri vor fi luate pentru a evita un dezastru epidemiologic?

Instituțiile prefectului cu sprijinul primarilor asigură, odată cu predarea materialelor necesare desfășurării procesului electoral, predarea către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare a măștilor de protecție ce vor fi utilizate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare și operatorii de calculator ai acestora.

În zilele de 26 și 27 septembrie 2020, președintele biroului electoral al secției de votare se va asigura că membrii biroului electoral al secției de votare și operatorii de calculator primesc și utilizează, pe durata activităților desfășurate în localul de vot, măști de protecție. Fiecare membru al biroului electoral al secției de votare și operator de calculator beneficiază, de câte 5 măști de protecție și 5 perechi de mănuși.

Este important să avem în vedere respectarea normelor de protecție sanitară și în această perioadă pre-electorală. Pe acest subiect, atrag atenția competitorilor electorali să respecte, în activitățile pe care le desfășoară, cadrul legal aplicabil în vederea combaterii pandemiei: distanțare, purtarea măștilor, grupurile pietonale nu pot fi mai mari de 6 persoane, sunt interzise marșurile și demonstrațiile, la evenimentele în spații închise nu pot participa mai mult de 20 de persoane, la cele în spații deschise maxim 50 de persoane. Acele corturi pentru strângerea de semnături sunt nepotrivite în contextul actual, deoarece ele ar fi locuri unde s-ar crea aglomerație, apărând astfel riscul de contagiune. Subliniez că legislația permite în prezent strângerea semnăturilor de susținere chiar și prin mijloace electronice.

Cu toții trebuie să facem eforturi să depășim această perioadă dificilă și cred că partidele sau alianțele care vor participa în alegeri vor găsi soluții astfel încât aceste operațiuni de strângere de semnături sau de promovare a platformelor politice să se facă în condiții sigure”, a declarat Marian Grigoraș.

Articolul Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași, despre măsurile care trebuie respectate în organizarea alegerilor locale apare prima dată în BZI.ro.