Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că încă 16 români care lucrează într-o fermă din localitatea germană Julich, landul Renania, au fost diagnosticați cu noul coronavirus.

Români trimiși la muncă în Germania, testați pozitiv cu noul coronavirus

O notificare în acest sens a fost făcută către Consulatul General al României la Bonn de către un cetăţean român care lucrează în locul respectiv, menționează sursa citată.

În acest context, oficiul consular a efectuat, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă angajator pentru a obţine informaţii suplimentare.

Conform datelor publicate de către angajator, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, „într-o primă etapă a procesului de testare a angajaţilor, 16 cetăţeni români de la fermă în cauză au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu SARS-CoV-2. Toate persoanele infectate sunt asimptomatice şi monitorizate de către un medic, situaţia de la fermă fiind în atenţia autorităţilor sanitare locale. De asemenea, acestora li se asigură alimente şi produse de strictă necesitate de către angajatorul german.”

Ce au precizat reprezentanții firmei

Reprezentanţii fermei au precizat că întreg personalul va fi testat, în mod etapizat, iar activitatea va continua, în condiţii de carantină, cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară dispuse în contextul pandemiei.

Până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bonn nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară din partea cetăţenilor români care îşi desfăşoară activitatea la ferma respectivă.

Consulatul General al României la Bonn continuă dialogul cu angajatorul, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile germane în contextul pandemiei de COVID-19.

„MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Bonn: 0049 228 68 38 135; 0049 228 68 38 211; 0049 228 68 38 244; 0049 228 68 38 254, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de urgenţă, sau la numărul de telefon de urgenţă al consulatului: 0049 (0)1735757585.”, a transmis MAE.

Primele precizări după ce un focar de coronavirus a izbucnit în Germania, la o fermă din Bavaria

În cursul zilei de 26 iulie 2020, au fost testați pozitiv peste 170 de lucrători din cadrul unei ferme din Germania, mai exact in Bavaria, regiunea Dingolfing – Landau. Ministerul Afacerilor Externe a precizat faptul că din cei 174 de angajați, 150 de cetățeni sunt români.

„În continuarea informațiilor comunicate în data de 26 iulie a.c. cu privire la testarea pozitivă a unor lucrători care își desfășoară activitatea la o fermă din regiunea Dingolfing-Landau, Republica Federală Germania, MAE precizează că, în conformitate cu informațiile comunicate astăzi, în mod public, de către autoritățile germane, 174 de lucrători din cadrul fermei au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19, alți 298 având rezultate negative, iar cinci vor fi retestați în cursul zilei de astăzi, întrucât testele inițiale nu au fost concludente.”, potrivit unui comunicat remis de MAE.

Control medical pentru cei 150 de români

De asemenea, potrivit informațiilor preliminare comunicate de către reprezentanții fermei Oficiului consular, printre persoanele testate pozitiv se regăsesc aproximativ 150 de cetățeni români, date exacte urmând a fi comunicate după finalizarea centralizării rezultatelor în funcție de naționalitate. Toate persoanele infectate au fost supuse unui control medical în cursul acestei dimineți, starea lor de sănătate fiind bună. De asemenea, persoanelor aflate în carantină le vor fi asigurate alimente și bunuri de strictă necesitate.

Articolul MAE: Alţi 16 români trimiși la muncă în Germania, testaţi pozitiv cu Covid-19 apare prima dată în BZI.ro.