Ludovic Orban, premierul României, a vorbit despre creșterea vizibilă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus și a solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență introducerea carantinei în anumite localități sau în anumite zone, în cazul în care va fi necesar.

”Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv am solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență o implicare mai serioasă în respectarea regulilor și nu în ultimul rând

Le-am solicitat să urmească mai multe linii de acțiune:

1. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție școlară.

2. tot în școli, deciziile care se iau la nivelul Comitetului pentru Situații Urgență să țină cont de reglementările Guvernului, nu după bunul plac al unor directori de școli.

Din analizele efectuate de INSP și Ministerul Sănătății se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente.

Al doilea factor de risc este reprezentat de transport inter-județean și în afara județelor. Am solicitat o verificare mai atentă.

Am solicitat Comitetelor pentru Situații de Urgență să instituie carantina acolo unde este nevoie, atât la nivelul unor localități, cât și la nivelul anumitor zone.”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre creșterea cazurilor la nivelul școlilor

Premierul a mai adăugat că, în cele două săptămâni de când au început școlile, nu s-a observat o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19 în rândul elevilor. Rata de infectare în rândul populației școlare este de 6,3%.

”Primele două săptămâni este greu să ai o evaluare a răspândirii virusului în școli (…) Copilul este expus celui mai mic risc de infectare în cadrul școlii. Riscul pentru un adolescent, elev este mai mare atunci când nu se află sub supravegherea unui adult. Numărul de cazuri în ceea ce privește populația școlară este de 6,3%. Pe evaluarea noastră nu există, deocamdată, o creștere pe această categorie de vârstă.”, a spus Ludovic Orban.

Creștere alarmantă a cazurilor Covid-19. Peste 2.100 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

Până astăzi, 30 septembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 127.572 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

102.476 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 2.158 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Câte persoane au decedat

Până astăzi, 4.825 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 29.09.2020 (10:00) – 30.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (21 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brașov, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 6 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de peste 80 de ani.

31 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, un pacient decedat nu a prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Citește mai mult aici!

Articolul Ludovic Orban solicită introducerea carantinei pentru anumite localități apare prima dată în BZI.ro.