Dispută internă în organizația USR- PLUS Iași după alegerile locale 2020. Un important membru al organizației a făcut o analiză internă dură după alegerile din 27 septembrie și i-a adus cu picioarele pe pământ pe deputații Cosette Chichirău și Marius Bodea, candidații partidului la Primăria Iași și Consiliul Județean Iași. Avocatul Mihai Lupu, una dintre principalele voci din organizație, a arătat printr-o scrisoare adresată celor din partid tot ceea ce s-a greșit în campanie

Situație ingrată pentru principalii candidați la alegerile locale 2020 din USR- PLUS Iași. Cosette Chichirău și Marius Bodea au pierdut bătălia pentru Primăria Iași și Consiliul Județean Iași. Ambii și-au asumat meritele pentru obținerea mandatelor de aleși locali pentru candidații USR- PLUS la Consiliul Local și respectiv deliberativul județean. Unul dintre oamenii de bază ai USR a emis, însă, o notă internă prin care demontează toate aceste aspecte și cere ca filiala să se reorganizeze. Avocatul Mihai Lupu, membru al formațiunii, a arătat că strategia de campanie a URS- PLUS Iași a fost greșită din start.

„Câștigarea alegerilor de către Alianța USR PLUS la Iași, proclamată aseară (duminică, 27 septembrie 2020) cu emfază de principalii candidați s-a dovedit a fi doar parțială, fără a se datora meritelor personale deosebite sau unei strategii ieșite din comun («cea mai tare campanie din țară»), ci unui nucleu electoral stabil (în jur de 25.000 de alegători), consecvent unor principii afișate și disprețului față de actuala administrație. Meritele sunt exclusiv ale acestor alegători, care au avut încredere și au acordat un vot în alb”, a precizat Mihai Lupu, membru al alianței de la Iași.

Lovitură pentru Cosette Chichirău și Marius Bodea. Liderii USR- PLUS Iași nu se așteptau la asemenea reacții

Mihai Lupu a precizat că toată campania coordonată de Cosette Chichirău și Marius Bodea a dus un rezultat care nu a avut succesul scontat.

„Realitatea! Prezența slabă la vot. Nu poți da vina pe pandemie. În alte orașe s-a putut. Alegătorii au apreciat că oferta nu este pe măsura așteptărilor, poate din ce în ce mai mari (…) Pierderea unei șanse care se ivește o dată la patru ani. În alte orașe mari, șansa a fost valorificată « Cea mai tânără echipă» și «vrem să câștigăm» se pare că nu sunt argumente suficiente. Ținta stabilită fără nicio rezervă (câștigarea alegerilor, 40 la sută pe municipiu și 30 la sută pe județ) e departe de a fi fost atinsă”, a spus Mihai Lupu.

Acesta a arătat și că o altă problemă a fost legată de faptul că USR- PLUS Iași a renunțat la principii pentru a pune pe liste diverse persoane cu probleme de integritate.

„Extinderea s-a dovedit a nu fi fost, cu mici excepții, decât o trambulină pentru cei care s-au ocupat de ea. În 40 la sută dintre comune nu am avut candidați, în unele comune candidații au fost stabiliți în ultimul moment pentru că cei susținuți de conducerea județeană fie au trecut la alte partide, fie nu s-au înscris în alegeri, fie au fost dați afară din partid. Abdicarea de la principii nu a adus voturi, ci dimpotrivă. A asigurat, în schimb, locuri pe listă. Locuri care ar fi putut fi ocupate de oameni noi, care cred în valori, nu în oportunitați”, se mai arată în scrisoarea acestuia.

Mihai Lupu a dat cărțile pe față: Traseism de conjunctură în USR- PLUS Iași

Acesta a mai spus că în filiala USR- PLUS Iași au fost călcate în picioare, de la bun început, tocmai principiile partidului pentru a se ajunge la funcții.

„Lipsa unei strategii. Nu a existat o strategie discutată și aprobată în biroul județean, așa cum ar fi fost firesc. Strategia doar a fost operarea candidaților principali ai partidului, sărind peste căile legale. S-a dovedit a fi nu tocmai cea mai potrivită. Organizarea defectuoasă. Acțiuni anunțate și anulate, nu a existat un calendar clar, evenimente anunțate de pe o zi pe alta. Mai mult improvizație. Abdicarea de la principii. Oamenii noi s-au transformat în oameni curați pentru a masca traseismul de conjunctură. Transparența e bună numai ca slogan în fața electoratului. Principala grijă a conducerii este să nu iasă în presă toate încălcările statutului, nu respectarea lui. Răul făcut partidului nu vine din combinații ilicite, ci din darea în vileag. Integritatea nu mai contează, contează notorietatea”, a mai precizat acesta.

Scandal din cauza traseiștilor Marius Bodea, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat

Semnatarul scrisorii arată că o altă problemă girată de Cosette Chichirău a fost primirea în partid a traseiștilor. Marius Bodea, Răzvan Timofciuc și Etienne Ignat au fost primiți în USR- PLUS Iași fără repectarea statutului partidului.

„Aducerea la tăcere a opoziției. Cine nu-i cu noi, e împotriva noastră. Dacă sunt prea vocali, trebuie dați afară din partid, și cât mai repede. Traseismul. Am contestat candidaturile traseiștilor la comisia de integritate. Plângerea a fost admisă și s-a considerat că, într-adevăr, potrivit criteriilor de integritate, ei nu puteau fi prezenți pe listele USR- PLUS. Hotărârea era definitivă. Decizia Comisiei de Integritate a Alianței USR-PLUS, singura competentă să se pronunțe asupra respectării criteriilor de integritate, care a sancționat traseismul, din motive de oportunitate politică, a fost invalidată”, a mai precizat Mihai Lupu.

Articolul Lovitură venită din interiorul USR- PLUS Iași pentru Cosette Chichirău și Marius Bodea. Un important membru de partid detonează bomba după alegerile locale 2020 apare prima dată în BZI.ro.