Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, a fost condamnat, ieri, la cinci ani și două luni de închisoare, în dosarul intitulat generic „Amanta”. În aceeași cauză, fostul șef al Poliției Locale, Liviu Mihai Hliboceanu, a primit tot o pedeapsă cu executare, respectiv patru ani și cinci luni de închisoare. În plus, magistrații ieșeni i-au obligat pe cei doi la plata unor despăgubiri totale de peste 180.000 de lei

Lovitură de teatru în dosarul „Amanta”! Fostul primar Gheorghe Nichita, condamnat de judecătorii ieșeni! Și fostul șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, a primit o pedeapsă cu executare! Astfel, fostul edil al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat pentru a doua oară, de data aceasta în dosarul intitulat generic „Amanta”. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus, ieri, condamnarea acestuia la o pedeapsă rezultantă de cinci ani și două luni închisoare. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la pedeapsa rezultantă de patru ani și cinci luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

„Instanța obligă inculpații Gheorghe Nichita și Liviu Mihai Hliboceanu, în solidar, să îi plătească părții civile, Poliția Locală a Municipiului Iași, suma de 105.239 de lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Liviu Mihai Hliboceanu să îi plătească părții civile, Poliția Locală a Municipiului Iași, suma de 74.517 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat magistrații ieșeni. Sentința nu e definitivă, putând fi contestată.

„O soluție trasă la indigo…”

Contactat telefonic de către reporterii cotidianului „BZI”, avocatul care îl reprezintă pe fostul edil a susținut că sentința este „trasă la indigo” cu cea dată la Curtea de Apel București pentru Gheorghe Nichita, în dosarul „UTI”.

„Nu știu cum să comentez această soluție până nu văd motivarea ei… Sincer, din punctul meu de vedere, cred că au fost cinci ani de cercetare judecătorească în van, care nu au schimbat cu nimic rezultatul. Acum cred că e o soluție trasă la indigo cu cea de la Curtea de Apel București și presupun că, dacă în Capitală se dădea achitare (în dosarul „UTI”), s-ar fi dat și aici achitare. Probabil că s-au gândit că, dacă s-au dat cinci ani acolo, se pot da cinci ani și aici… Ce nu am înțeles eu este de ce instanța a considerat că legea nouă este mai favorabilă inculpaților din acest caz, în contextul în care presupusele fapte ar fi fost comise în perioada 2013-2015″, a declarat ieri avocatul Ionel Nechita, cel care îl reprezintă pe fostul primar Gheorghe Nichita.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA în dosarul „Amanta”

Pe 27 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Gheorghe Nichita. În același timp, DNA l-a trimis în judecată pe Liviu Mihai Hliboceanu, director general al Poliției Locale Iași la data faptelor. Anchetatorii anticorupție au precizat că, în perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-ar fi determinat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași.

„Concret, primarul Gheorghe Nichita l-a determinat pe directorul general al Poliției Locale Iași, Liviu Mihai Hliboceanu, să dispună, personal sau cu ajutorul inculpatului Ștefan Avârvarei, funcționarilor din cadrul Poliției Locale a Municipiului Iași să efectueze activități de investigații în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane (Adina Samson) și a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecința prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale a Municipiului Iași și producerii unei pagube în cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale și umane ale respectivei instituții)”, au precizat procurorii DNA.

Conform acestora, prin comiterea infracțiunii, fostul primar ar fi obținut un folos nepatrimonial necuvenit, costând în informațiile rezultate din activitățile de investigații în teren și de supraveghere operativă, dar și un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 58.142,85 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această sumă unui detectiv particular specializat, pentru a beneficia de informațiile respective.

Gheorghe Nichita, acuzat că a cerut lista convorbirilor Adinei Samson

Oamenii legii au mai spus că, în perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, Gheorghe Nichita i-ar fi determinat pe Hliboceanu și Avârvarei să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar, ulterior, să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

„Pe 25 februarie 2015, inculpatul Gheorghe Nichita l-a determinat pe inculpatul Costică Eugen Chișcă să obțină desfășurătorul (lista) convorbirilor telefonice inițiate în ziua respectivă de aceeași persoană supravegheată. În continuare, inculpatul Chișcă l-a determinat, la rândul său, pe inculpatul Călin Mihai Curalariu, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obțină aceste date nedestinate publicității care, ulterior, au ajuns în posesia inculpatului Gheorghe Nichita, acesta din urmă obținând astfel un folos nepatrimonial necuvenit”, au adăugat anchetatorii DNA.

O aplicație de tip „spy”, pusă pe telefonul mobil

Procurorii anticorupție au mai afirmat că, în aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, Avârvarei, care ar fi fost determinat de Gheorghe Nichita, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul, fără drept, la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o, ulterior, la dispoziția acestuia din urmă, în același scop.

„Această aplicație, de tip «spy», a fost instalată din dispoziția inculpatului Gheorghe Nichita, pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate. În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași l-a determinat pe inculpatul Avârvarei să acceseze, fără drept, sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locația GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicații Skype, WhatsApp”, au subliniat oamenii legii.

Potrivit acestora, în perioada 1 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, Gheorghe Nichita l-ar fi instigat pe Hliboceanu să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a le dispune unor subordonați să asigure escortarea permanentă a primarului și să efectueze deplasări cu autoturismele Poliției Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.

„Ca urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și un folos patrimonial necuvenit inculpatului Gheorghe Nichita sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811 lei”, au mai spus cei de la DNA.

Fostul edil al Iașului, condamnat definitiv în „Dosarul UTI”

În urmă cu mai bine de o lună, Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv în „Dosarul UTI”. Astfel, Curtea de Apel București a decis condamnarea la cinci ani de închisoare a fostului edil al municipiului Iași.

„Admite apelul declarat de DNA. Desființează, în parte, sentința penală apelată și, rejudecând, îl condamnă pe inculpatul Gheorghe Nichita la cinci ani de închisoare, pentru luare de mită”, au menționat magistrații bucureșteni.

În urma acelei pedepse, fostul primar a fost preluat și dus în Penitenciarul Iași. În eventualitatea în care și sentința din dosarul „Amanta” va rămâne neschimbată, Gheorghe Nichita poate solicita contopirea pedepselor.

Articolul Lovitură de teatru în dosarul „Amanta”! Fostul primar Gheorghe Nichita, condamnat la cinci ani și două luni de închisoare! Fostul șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, a primit o pedeapsă de patru ani și cinci luni de pușcărie! apare prima dată în BZI.ro.