Liderul PSD Diaspora, senatorul Liviu-Tit Brăiloiu, afirmă că PSD este de acord cu mărirea numărului de parlamentari în Diaspora, însă cu anumite condiții.

„PSD nu are nimic împotriva măririi numărului de parlamentari ai diasporei, dar pentru a închide poarta profitorilor pe spinarea diasporei, întâi, partidele trebuie să permită românilor din diaspora să candideze și să acceadă în Parlament, români care să dovedească cu probe că au trăit în rândul comunităților noastre de emigranți, cel puțin 10 ani de zile, că sunt oameni cu studii, că fac dovada unei condiții morale de viață, că nu au un trecut penal etc. Întâi, partidele să-și facă ordine pe listele de candidați și PSD va susține mărirea numărului de parlamentari ai diasporei. Ținem să adăugăm că PNL din doi parlamentari pentru circumscripția 43 Diaspora, nu și-a verificat candidații, iar nici deputatul Voicu, nici senatorul Badea, nu fac dovada apartenenței vreunei comunități de peste granițe, să dovedească că au trăit acolo ani de zile”, a transmis liderul PSD Diaspora, într-un comunicat de presă.

Liderul PSD Diaspora, Liviu-Tit Brăiloiu: ”PSD nu are nimic împotriva măririi numărului de parlamentari ai diasporei, dar…”

De asemenea, Cătălin Drulă, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, critică PSD şi UDMR că blochează dezbaterea proiectului referitor la majorarea numărului de parlamentari care să protejeze imaginea diasporei.

„Proiectul USR pentru reprezentarea corectă a românilor din diaspora în Parlament a fost din nou blocat de PSD+UDMR. Încă din 2018 am depus acest proiect prin care norma de reprezentare a diasporei creşte de la 6, în prezent, la 14 parlamentari. Este o corecţie necesară atât din punct de vedere al numărului de români care trăiesc în afara graniţelor, cât şi al numărului de voturi efectiv exprimate în diaspora la alegeri”, a scris deputatul USR, pe Facebook.

Acesta completează că de doi este ținut ”la sertar” proiectul menționat.

Klaus Iohannis: ”Cui i-a folosit această discuţie politicianistă a PSD-ului care pur şi simplu nu îşi poate stăpâni setea de putere?”

Klaus Iohannis, președintele României, vorbește despre moțiunea de cenzură și despre faptul că parlamentarii din PSD încearcă să „saboteze și să pună piedici”. Acest lucru apare în contextul în care cvorumul nu a fost întrunit.

„Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlament. Timp de mai multe zeci de minute s-a așeptat întrunirea cvorumului necesar pentru dezbaterea și votarea acelei moțiuni neavenite. Cei care au iniţiat acest demers nu au fost în stare să asigure prezenţa în sală a propriilor parlamentari. Am spus de la început că e cinică şi iresponsabilă depunerea unei moţiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înainte de alegerile parlamentare la termen.

După eşecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit această discuţie politicianistă a PSD-ului care pur şi simplu nu îşi poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aştepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acţionează nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membrii?”, a spus Iohannis.

În România, politica nu se mai poate face urmărind doar mizele mărunte de partid

Acesta a apreciat că partidele „nu s-au alăturat unor interese strict electorale” și şi-a arătat speranţa că PSD se va gândi cu seriozitate la această lecție.

„În România, politica nu se mai poate face urmărind doar mizele mărunte de partid. Unii liderii ai PSD continuă să inducă ideea depunerii unei noi moţiuni de cenzură care să fie depusă în următoarea perioadă. Încetaţi cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacţii în lanţ care au arătat mai clar decât oricând eşecul instituţional acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani și care a fost patentat de PSD”, a mai spus Iohannis.

Articolul Liderul PSD Diaspora, Liviu-Tit Brăiloiu: ”PSD nu are nimic împotriva măririi numărului de parlamentari ai diasporei, dar…” apare prima dată în BZI.ro.