Laura Codruta Kovesi s-a trezit cu reacţii dure în presa din Franţa după ce Parchetul European va comunica doar în limba engleză. Francezii s-au indignat când au observat faptul că instituţia care va fi condusă de Kovesi a luat decizia ca să folosească, în mod oficial, doar limba engleză.

Decizia luată de Kovesi este cu atât mai revoltătoare cu cât, în momentul de faţă, după BREXIT, limba engleză nu este vorbită, în mod oficial, de niciun stat membru UE.

Parchetul European va comunica doar în limba engleză

Presa din Franţa sancţionează decizia luată de controversata fostă şefă DNA. Aceştia consideră că decizia este una uimitoare, ţinând cont că şi singura ţară vorbitoare de engleză, Irlanda, nu a participat la decizia de înfiinţare a instituţiei europene:

„Aceasta este o decizie uimitoare pentru prima instituție UE creată după Brexit: Parchetul European, care va intra în funcție în noiembrie, tocmai a decis să lucreze doar în limba engleză. Această versiune bastardizata a englezei, mai ales că singură țara vorbitoare de limbă engleză a Uniunii, Irlanda, nu participă la această „cooperare consolidată” între 22 de state membre”, scrie Liberation, arată România Tv.

Instituţia ar funcţiona eficient doar dacă există o singură limbă de comunicare

Conform unui eurocrat, consultant al ziariştilor francezi, instituţia ar fi complet eficienta dacă va exista doar o singură limbă oficială de comunicare:

„Adevărul fie spus, era clar, cu excepția spiritului francezilor, că avea nevoie (n.r.-Parchetul European) de o singură limbă pentru a funcționa eficient”, spune un eurocrat consulat de ziariștii Liberation. „Iar engleza este încă una dintre limbile Uniunii în conformitate cu Regulamentele 1-58”, adaugă acesta.

Liberation mai scrie că „acesta este doar limbajul intern de lucru al instituției. În relațiile întreținute cu cei de la Curtea de Justiție a Uniunii, a cărei limbă de lucru este franceză, limba lui Moliere își găsește locul alături de engleză”.

Parchetul European și-a început oficial activitatea pe 1 octombrie când procurorul șef Laura Codruța Kovesi și alți 22 de procurori reprezentând cele 22 de state care au aderat la instituție, și-au luat angajamentul solemn de a respecta obligațiile care decurg din funcția lor.

Avocatul Cristian Winzer o face praf pe Laura Codruța Kovesi: „A rămas fidelă principiilor decapării și înhățării!“

Avocatul Cristian Winzer o face praf pe Laura Codruța Kovesi, după ce aceasta i-a avertizat pe bogaţii Europei să fie atenţi pentru că EPPO va sta cu ochii pe ei.

Avocatul consideră că între dorințele Laurei Codruța Kovesi și realitatea obiectivă au existat și există diferențe uriașe.

„Dincolo de mici detalii, precum acelea că #ruleoflaw înseamnă că atât cetăţenii, cât şi instituțiile, trebuie să respecte legea, acționând în limitele stabilite de către legiuitor și în conformitate cu valorile democrației și ale drepturilor fundamentale, între dorințele doamnei Koveși și realitatea obiectivă au existat și există diferențe uriașe.

La nivel național (Parchetul UE urmând a lucra în strânsă colaborare cu autoritățile naționale de aplicare a legii), obiectul urmăririi penale îl constituie, în primul rând, strângerea PROBELOR necesare cu privire la existența infracțiunilor (adică a acelor fapte prevăzute și pedepsite de legea penală).

Abia ulterior discutăm despre identificarea PERSOANELOR care au săvârșit infracțiunile respective (evident, NU doar ”oameni puternici și bogați”) și despre stabilirea RĂSPUNDERII PENALE a acestora, pentru a se constata, dacă este sau nu cazul, să se dispună trimiterea în judecată (pe baza unui probatoriu complex, administrat exclusiv în scopul aflării adevărului)“, susține Cristian Winzer.

Articolul Laura Codruța Kovesi criticată de presa din Franţa după ce a luat o decizie controversată apare prima dată în BZI.ro.