Deși au fost realizate mai multe controale urmate de sancțiuni pe platforma fostei fabrici de pâine Compan din zona Moara de Foc în urma sesizărilor cu privire la poluarea cu praf provenită din șantier, luni dimineața, ieșenii s-au plâns în continuare de norii de praf care s-au răspândit în zona Canta – Păcurari.

Ieșenii reclamă în continuare poluarea cu praf

Reamintim faptul că primele reclamații au fost făcute încă din data de 28 iulie, în urma demolărilor corpurilor de clădire din zona Moara de Foc. În urma verificărilor realizate de angajații din cadrul Serviciu Control Urbanism au fost aplicate 2 sancțiuni pe motiv că platforma nu este udată în așa fel încât particulele de praf să nu se ridice.
Lucrările de demolare sunt realizate de Ștef Invest SRL.

Reprezentanții companiei care se ocupă de lucrări susțin că, după ce au fost aplicate sancțiuni pe motiv că nu este udată platforma de lucru, a fost achiziționat un tun de apă și un utilaj special folosit tocmai la aceste activități regulate. Patronul Ștef Invest, Răzvan Apălimăriței, firma care se ocupă de lucrările de demolare a clădirilor din Zona Moara de Foc, a spus că au fost luate toate măsurile de protecție a mediului înconjurător, iar particulele care se ridică în aer nu sunt nori de praf, ci făină rămasă în halele fostei fabrici de păine.

Deși în cursul zilelor de 28 și 29 iulie au fost realizate verificări din partea Poliției Locale Iași și a inspectorilor din cadrul Gărzii de Mediu Iași, și chiar au fost aplicate sancțiuni pentru că platforma nu era udată, ceea ce ducea la ridicarea prafului îna tmosferă, ieșenii care locuiesc în zona Canta – Păcurari au reclamat și în zilele următoare norii de praf care s-au înălțat din zona șantierului.

Amenzi aplicate de angajații Biroului Protecția Mediului din cauza prafului din șantierul Compan

„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au întocmit proces-verbal de constatare a contravenției, conform HCL Iași numărul 321 din 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași, stabilind drept sancțiune o amendă în valoare de 2.500 lei, numitului V.I., întrucât în calitate de împuternicit al unei societăți nu a luat măsuri de umectare a deșeurilor rezultate din demolarea unei clădiri de pe raza municipiului Iași”, au declarat oficialii Poliției Locale Iași.

În Moara de Foc, după finalizarea lucrărilor de demolare se va demara proiectul „Construire centru comercial, gospodărire de apă și imprejmuire, amenajare parcare, amenajare acces și amplasare mijloace publicitare, pe teren proprietate – conform PUZ aprobat cu HCL 330 din 29.08.2019”, fiind vorba despre un supermarket Lidl cu o înălțime de 6,60 m și 142 locuri de parcare.

Articolul Ieșenii reclamă în continuare poluarea cu praf provenită de la demolările fostei fabrici de pâine Compan din Moara de Foc – FOTO, VIDEO apare prima dată în BZI.ro.