Connie Culp, prima femeie pacient din Statele Unite ale Americii, care a beneficiat în anul 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la vârsta de 57 de ani, potrivit reprezentanților clinicii Cleveland, unde în urmă cu mai bine de un deceniu s-a realizat această operație complexă, informează CNN.

A decedat femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față

Femeia a murit în urma unor complicaţii provocate de o infecţie care nu a avut nicio legătură cu transplantul de față, a transmis un purtător de cuvânt al clinicii.

Connie Culp a fost supusă în luna decembrie a anului 2008 la o complicată operație chirurgicală, care a durat nu mai puțin de 22 de ore, după ce a fost împușcată în față de soțul ei. Din cauza rănilor grave, medicii au fost nevoiți să îi reconstruiască circa 80% din chip. Femeii îi lipsea complet nasul, osul palatal și ochiul drept, era incapabilă să vorbească sau să respire ori să mănânce în mod normal, fiind hrănită cu ajutorul unui orificiu practicat în trahee.

Doctorii i-au reconstruit fața după un transplant de la o donatoare decedată.

După operație, Culp s-a declarat extrem de mulțumită de rezultat: „Acum pot mirosi din nou și pot mânca friptură”, a declarat femeia într-un interviu la CNN.

„Connie a fost o femeie incredibil de curajoasă care a inspirat multe alte persoane. Tăria de care a dat dovadă este dovada că ea rămâne pacientul care a trăit cel mai mult timp după o astfel de operație”, a declarat medicul Frank Papay, șeful Institutului de Dermatologie și Chirurgie Plastică din Cleveland care a făcut parte din echipa de chirurgi care a realizat transplantul.

Articolul Femeia căreia i s-a făcut primul transplant de față după ce a fost împușcată, a murit apare prima dată în BZI.ro.