Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost comunicată de Direcția de Sănătate Publică Iași marți, 4 august 2020.

Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis măsurile anti-Covid-19 luate la Iași

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 04 august 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 1.584 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 22 cazuri în plus faţă de ziua precedentă).

Dintre persoanele confirmate pozitiv, 1.354 au fost externate (cu 49 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-a înregistrat un caz de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese ajungând la 65.

Astfel, la data de 03 august a.c., 254 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.

Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 03 august la nivelul județului Iași au fost verificate 120 de societăți comerciale, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 12.900 de lei. Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași

ISU a efectuat 12 misiuni, din care: 5 misiuni de transport către unități spitalicești, 6 misiuni de decontaminare biologică și o altă misiune.

IPJ a efectuat 103 misiuni specifice. IJJ a efectuat 34 misiuni specifice.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 146 misiuni, din care: 71 misiuni de transport către unități spitalicești, 3 misiuni transport probe biologice și 72 misiuni de decontaminare biologică. MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 7 militari și un mijloc auto.

DSP a efectuat 212 misiuni, din care: 16 misiuni de transport probe biologice și 196 alte misiuni specifice (inspecții, controale pentru verificare măsuri protecție, machete în colectare și transmitere date, anchete epidemiologice, solicitări ambulanță, aeroport, transmitere rezultate la laborator spitale, misiune prelucrare date privind evoluția cazurilor confirmate în spitale)

Contextul epidemiologic actual. Recomandări

Ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusului Sars-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile respectând următoarele măsuri:

– Purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise și deschise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;

– Spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

– Păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;

– Curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluţie dezinfectantă;

– În cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19 se va accesa numărul unic de urgenţă 112;

– Consultarea periodică a site-urilor oficiale în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Precizăm că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară saau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul Sars-CoV-2 riscă să intre sub incidenţa legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii aceste fapte.

Articolul DSP Iași: Măsurile luate pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, la Iași apare prima dată în BZI.ro.