După mai multe zile de incertitutdine asupra viitorului TikTok, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că va permite unei companii americane să achiziționeze aplicația video.

Donald Trump a stabilit 15 septembrie ca termen limită pentru ca TikTok să găsească un cumpărător din SUA. Altfel, Donald Trump susține că va bloca aplicația în SUA.

Într-o declarație neobișnuită, Trump a mai spus că orice afacere ar trebui să includă o „sumă de bani substanțială” pentru Trezoreria SUA.

„În acest moment nu au niciun drept în SUA. Deci, dacă le vom da drepturi, atunci … trebuie să vină în această țară. Este un avantaj grozav, dar doar dacă au aprobarea Statelor Unite”, a spus Donald Trump.

Întrebat dacă banii pentru Trezorerie ar trebui să provină de la Microsoft, care urmărește o achiziție de TikTok, sau de către părintele chinez TikTok ByteDance, Donald Trump a spus că SUA ar trebui să obțină o parte semnificativă a acordului „în orice fel”.

„Fie că este vorba de Microsoft sau de altcineva, Statele Unite ar trebui să obțină un procent foarte mare din prețul respectiv. Pentru că le permitem să funcționeze în SUA”, a spus Donald Trump.

Donald Trump acceptă vânzarea TikTok: Vrea bani și la trezoreria statului

Președintele a descris propunerea sa ca fiind similară unui contract de închiriere între un proprietar și un locatar, adăugând că TikTok datorează SUA succesul său.

„TikTok este un succes extraordinar, dar o mare parte din acesta este în această țară”, a precizat Donald Trump.

Cerința președintelui ca o parte din banii obținuți în acordul Trezoreriei SUA nu are o bază în dreptul antitrust,

Potrivit lui Gene Kimmelman, fost consilier șef al diviziei antitrust a Departamentului Justiției din SUA, și în prezent consilier principal la grup de politici Public Knowledge, solicitarea lui Donald Trump ca o parte din bani, din urma tranzacției, să ajungă la Trezorerie, nu are o bază legală.

„Acest lucru este destul de neobișnuit, acest lucru este în afara legii. De fapt este destul de greu de înțeles despre ce vorbește de fapt președintele. Nu am auzit ca tranzacțiile să aibă implicații geopolitice mai largi între țări, dar este remarcabil că se gândește la banii dintr-o tranzacție între firme private”, precizează Gene Kimmelman.

„TikTok va fi în SUA pentru mulți ani“

Reprezentanții TikTok au declarat că aplicație va rămâne în continuare pentru utilizatorii americani.

„TikTok este iubit de 100 de milioane de americani pentru că este o casă pentru divertisment, auto-exprimare și conexiune. TikTok va fi în SUA pentru mulți ani „, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Josh Gartner.

Microsoft spune că încă discută despre o potențială achiziție de TikTok, la câteva zile după ce Trump a spus pentru prima dată că va interzice populara aplicație video să opereze în SUA.

Într-o postare pe blog, CEo-ul Microsoft, Satya Nadella, a discutat cu Trump despre cumpărarea aplicației.

„Microsoft se angajează să achiziționeze TikTok sub rezerva unei revizii complete de securitate și să ofere beneficii economice adecvate Statelor Unite, inclusiv Trezoreriei Statelor Unite”, a spus Satya Nadella.

Reprezentantul Microsoft a refuzat să comenteze declarațiile făcute de Donald Trump.

Articolul Donald Trump acceptă vânzarea TikTok, dar numai dacă SUA vor primi bani! apare prima dată în BZI.ro.