Mâine 27 septembrie 2020, românii cu drept de vot sunt chemaţi să îşi aleagă reprezentanţii administraţiei publice locale pentru următorii patru ani respectiv primarii, consiliile locale, consiliile judeţene şi preşedinţii consiliilor judeţene. Cei care nu ştiu la ce secţie de votare, sunt arondaţi pot afla aceste informaţii prin nişte paşi foarte simpli.

La alegerile locale de mâine, 27 septembrie 2020, se poate vota doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ- teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, românii cu drept de vot îşi pot exercita acest drept, numai la secţia de votare la care este arondată strada, localitatea de domiciliul sau reşedinţa.Românii care nu cunosc secţia la care sunt arondaţi şi adresele acesteia, fie pentru că votează prima oară, fie pentru că şi-au schimbat adresa de domiciliu, pot afla aceste informaţii accesand site-ul Autorităţii Electorale Permanente https://www.registrulelectoral.ro/ unde sunt necesare completararea a trei câmpuri:

CNP – codul numeric personal, Numele de familie şi Codul de verificare pe care îl vedeți pe site.

Alegeri locale 2020. Care este programul secțiilor de votare
Secțiile se vor deschide duminică, 27 septembrie, dimineață, la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. Pentru a-și putea exprima votul la alegerile locale, pe cetățenii trebuie să aibă la ei acte prin care să-și dovedească identitatea.

La ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare declară încheiat procesul de vot și închide secția. Alegătorii care la ora 21.00 se află în incinta secției de vot pot să își exercite dreptul de vot. De asemenea, la ora 21.00, urna specială trebuie să se afle în localul secției de vot.

Peste 18 milioane de români vor vota în 18.755 de secții dumincă pentru alegerile locale

Alegeri locale 2020. Potrivit datelor oficiale, peste 19 milioane de români au drept de vot, însă doar 18,2 milioane au domiciliul sau reședința în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020. Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că la data de 25 august 2020 numărul total de cetățeni români cu drept de vot era de 19.004.986, „cu 21.401 mai mulți față de ultima informare publică realizată pe această temă”.

Totuși, dintre aceștia doar 18.270.004 au domiciliul în țară și pot participa la alegerile locale de duminică, în cele 18.755 de secții de votare înființate în întreaga țară. Alegerile locale 2020 sunt organizate duminică, 27 septembrie 2020, iar românii trebuie să aleagă primari, consilii locale, președinți de consilii județene și consilii județene. Votul începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00, fiind organizat un singur tur de scrutin.

Alegeri locale 2020. Cum aflu unde votez?

La alegerile de duminică, 27 septembrie 2020, românii pot vota doar în secțiile de votare la care sunt arondați și nu își pot exercita dreptul în altă comună sau alt oraș, ori județ, pentru că nu există liste suplimentare.

Cei care vor să afle exact secția de votare la care sunt arondați și unde pot vota, trebuie să acceseze site-ul registrulelectoral.ro și să introducă următoarele date:

– CNP (codul numeric personal);

– Numele de familie;

– Codul de verificare.

Registrulelectoral.ro este un site oficial administrat de Autoritatea Electorală Permanentă, datele personale introduse fiind securizate.

Alegeri locale 2020. Românii votează pentru peste 43.000 de primari, președinți de CJ și consilieri

Conform datelor oficiale, la alegerile locale de duminică, sunt votați aproximativ 3.200 de primari, 41 de președinți de Consilii Județene și aproximativ 40.000 de consilieri locali și județeni.

Capitala produce un sfert din PIB-ul României, iar viitorul primar va administra un buget de aproximativ șapte miliarde de lei.

Următoarele orașe cu cele mai mari bugete sunt: Cluj-Napoca (1,5 miliarde de lei), Timișoara (1,4 miliarde de lei), Iași (1,35 miliarde de lei) și Constanța (0,9 miliarde de lei).

Alegeri locale 2020. Reguli speciale din cauza COVID-19

Din cauza pandemiei de COVID-19, regulile din secțiile de votare au fost schimbate drastic în acest an, astfel că aglomerația obișnuită de la precedentele alegeri devine istorie.

Astfel, duminică, la alegerile locale 2020, este strict interzis ca în sala în care are loc votul să se afle mai mult de cinci alegători. Totodată, alegătorii nu își pot exercita dreptul la vot dacă refuză să poarte mască de protecție și nu respectă distanțarea fizică.

Lista regulilor speciale la alegerile locale 2020:

– accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările din interiorul acestuia. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta;

– distanțarea de minimum 1 metru poate fi asigurată și prin marcarea acesteia între persoanele ce așteaptă în curtea sau în fața sediului secției de votare. Este recomandabil ca și în curtea sau în fața sediului secției de votare alegătorii să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;

– la intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat, dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant;

– în situația în care se formează aglomerări la intrarea în sediile secțiilor de votare, personalul de pază va asigura distanțarea de minimum 1 metru între persoane; în această situație este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura;

– alegătorii vor fi supuși un triaj observațional și vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact;

– dacă nu sunt evidențiate temperatură de peste 37,3ºC și/sau simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație), alegătorul își va dezinfecta mâinile, va intra în sediul secției de votare, păstrând distanța de minimum 1 metru față de celelalte persoane și evitând atingerea pe cât posibil a suprafețelor;

– personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare desemnat se va asigura că alegătorii vor respecta distanțarea fizică, vor purta corect masca și nu se vor abate de la traseul indicat către localul de vot. În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască de protecție, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot;

– după exprimarea votului, alegătorii nu vor staționa în interiorul localului de vot sau al sediului secției de votare și vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate.

Articolul Cum afli la ce secție poți vota mâine apare prima dată în BZI.ro.