Cea mai controversată instituţie din ultima perioadă în actuala pandemie cu virusul COVID-19 primeşte mai mulţi bani de la Guvern. Directorii de la Direcţiile de Sănătate Publică vor primi cu 40% mai mult în starea de alertă, iar la DSP va fi detaşat masiv personal de medicină şcolară, a anunţat ministrul Sănătăţii.

Deciziile de ultimă oră vin în contextul în care instituţiile au fost acuzate de lipsă de interes şi birocraţie în gestionarea cazurilor bolnavilor şi suspecţilor de coronavirus.

Conform ordonanţei care prevede acordarea de sporuri angajaţilor din Direcţiile de Sănătate Publică, se va aplica un spor de 40% la salariul de bază pentru directorul executiv şi directorilor executivi adjuncţi, deci conducerii din DSP-uri.

Şefii din DSP au câştigat şi 50.000 lei lunar

În presă s-au vehiculat recent diverse cazuri ale directorilor Direcţiilor din DSP care încasau şi câte 50.000 de lei lunar, cu diverse sporuri.

Apoi, 30 de puncte procentuale vor primi acei funcţionari publici care sunt în activitatea de control, deci practic toţi medicii epidemiologi.

Se fac detaşări la DSP

Acești doctori de medicină școlară vor trebui să treacă printr-o perioadă de instruire, pentru că munca unui epidemiolog, mai ales în contextul actual, este una amplă, având în vedere anchetele epidemiologice care se fac în cazul persoanelor depistate pozitiv.

În Ordonanţa de urgenţă, se arată că aceste sporuri se acordă, prin faptul că în perioada stării de alertă „se dispun noi activități pe care trebuie să le desfășoare direcțiile de sănătate publică în situații de risc epidemiologic și biologic, sens în care personalul direcțiilor de sănătate publică are instituite și alte obligații, printre care enumerăm asigurarea triajului epidemiologic din punctele de trecere a frontierei, monitorizarea persoanelor aflate în auto-izolare la domiciliu, a persoanelor aflate în carantină, recoltarea probelor în teren de la persoanele care corespund definiției de caz pentru testare COVID-19, activități în care sunt implicați inclusiv funcționari publici”.

Direcția de Sănătate Publică Iași angajează cadre medicale fără concurs

Direcția de Sănătate Publică Iași a transmis că va angaja medici și asistenți medicali fără organizarea unui concurs. Această decizie vine în contextul actual al prelungirii stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020. DSP Iași pune la dispoziție 5 posturi de medici, 15 posturi de asistenți medicali generaliști sau igienă.

Miercuri, 29 iulie 2020, DSP Iași anunța că va angaja 20 de cadre medicale fără concurs. Hotărârea vine în contextul actual al prevenirii și combaterii efectelor pandemiei cu noul coronavirus pe teritoriul României.

„În baza prevederilor Ordinului Ministerului Sănătăţii nr.905/26.05.2020 pentru aprobarea Metodologiei privind ocuparea, fără concurs, a posturilor vacante său temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi art.1 din Hotărârea Guvernului nr.553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.”, potrivit DSP Iași.

Articolul Cu cât vor crește salariile directorilor Direcțiilor de Sănătate Publică apare prima dată în BZI.ro.