Evoluţia pandemiei de COVID-19 în Europa este îngrijorătoare, chiar dacă situaţia nu este similară cu cea din perioada martie-aprilie, a avertizat joi biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

”Numărul de cazuri zilnice creşte, spitalizările, de asemenea. COVID-19 este de acum cea de-a cincea cauză de deces, iar pragul de 1.000 de decese zilnice a fost atins”, a afirmat directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, cu prilejul unei conferinţe de presă online.

”Dacă înregistrăm de două până la de trei ori mai multe cazuri zilnice în comparaţie cu vârful lui aprilie, observăm totuşi de cinci ori mai puţine decese”, a mai subliniat acesta, potrivit Agerpres.

Această diferenţă se explică, potrivit OMS, printr-o strategie de depistare mai completă decât în primăvară şi un număr mai ridicat de cazuri la tineri şi la persoane mai puţin vulnerabile.

Niveluri de mortalitate crescute până în ianuarie

Citând estimări epidemiologice, OMS avertizează în acelaşi timp că niveluri de mortalitate ”de patru până la cinci ori mai mari decât cele din aprilie” s-ar putea produce ”până în ianuarie”, dacă sunt aplicate ”strategii prelungite de relaxare” a restricţiilor. Ceea ce justifică importanţa noilor măsuri care au fost luate recent de numeroase ţări din Europa pentru a încetini transmiterea virusului.

”Sunt răspunsuri adecvate şi necesare în contextul informaţiilor pe care le deţinem: transmiterea şi sursele de contaminare se produc în locuinţe şi locurile publice interioare şi la persoanele care nu respectă corespunzător măsurile de autoprotecţie”, a mai precizat Kluge.

Izolarea la domiciliu nu mai este o soluție

Nu se pune încă problema de a generaliza din nou izolarea la domiciliu, potrivit OMS.

”Situaţia nu ar fi sustenabilă. Nu putem avea pe termen nedeterminat o izolare ca cea din martie, care a fost o încetare a activităţii. Presiunea şi pagubele colaterale asupra oamenilor ar fi prea ridicate”, a spus acesta.

În special, ”trebuie luate toate măsurile pentru a menţine şcolile deschise”, a susţinut responsabilul agenţiei ONU.

Zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări inclusiv Rusia, a raportat peste 7,25 de milioane de cazuri oficiale şi aproape 250.000 de decese provocate de virus, potrivit statisticilor realizate de Organizaţie.

Anunț dur pentru tineri făcut de OMS: „Vor fi nevoiți să aştepte vaccinul până în 2022!“

Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au făcut un anunț dur în ceea ce-i privește pe tinerii sănătoși. Aceștia vor avea de așteptat până în 2022 pentru a fi vaccinați împotriva COVID-19.

Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a făcut acest anunț. Aceasta a pus amânarea vaccinării pe seama faptului că autorităţile din domeniul sănătăţii se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile.

„Lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a declarat Soumya Swaminathan.

Dr. Soumya Swaminathan a precizat că lucrătorii din sectorul medical, cei din sectoarele esenţiale şi vârstnicii vor primi primii vaccinul, dar că detaliile referitoare la priorităţi sunt încă stabilite de OMS şi grupurile sale consultative. Şi, desigur, un vaccin pentru noul coronavirus trebuie mai întâi să fie declarat sigur şi eficace de către OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite.

„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Soumya Swaminathan.

Articolul COVID-19, a cincea cauză de deces în Europa. Ce spune Organizația Mondială a Sănătății apare prima dată în BZI.ro.