Copiii mici au o încărcătură virală mai mare și pot transmite mai repede COVID-19.

Astfel, copiii cu vârste între 5 ani și 10 ani au o încărcătură virală de până la 100 de ori mai mare decât un adult, potrivit unui studiu publicat în revista JAMA Pediatrics.

„Tocmai observasem că unii dintre copiii pe care îi testam pentru SARS CoV-2 erau pozitivi, copiii mai mici păreau să aibă o cantitate mare de acid nucleic viral – o încărcătură virală mare în nas – în comparație cu unii dintre copiii noștri mai mari și adulți „, spune pentru CNN autorul principal al studiului dr. Taylor Heald-Sargent, un specialist în boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii Lurie din Chicago.

„Am constatat că există o cantitate semnificativă din punct de vedere statistic a genelor care sunt codificate de SARS, care de obicei se corelează cu mai multe virusuri, în nasul copiicu vârsta de cinci ani, comparativ cu copiii mai mari și adulții”, precizează Taylor Heald-Sargent.

Copiii mici au o încărcătură virală mai mare și pot transmite mai repede COVID-19

Taylor Heald-Sargent și echipa sa au analizat 145 de probe colectate de la pacienți cu COVID-19, de la cazuri ușoare până la moderate, iar 46 dintre aceștia erau de la copii sub 5 ani, 51 au fost de 5-5 ani și 48 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Probele au fost colectate între sfârșitul lunii martie și sfârșitul lui aprilie de la mai mulți pacienți din departamentul de urgență și de la laboratoare de testare ale unui centru medical pediatric din Chicago.

Medicii au descoperit că în cazul copiilor cu vârste de sub 5 ani, cantitatea de virus era semnificativ mai mare ajungând să fie „de la 10 ori la 100 de ori mai mare”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

Taylor Heald-Sargent spune că mai multe studii trebuie realizate în legătură cu transmisibilitatea SARS-CoV-2 la copii. „Până acum, această transmisie nu pare să vină în primul rând de la copii”, a spus Heald-Sargent.

Copii mici sunt vectori ai transmiterii de virus

Dar echipa de medici a menționat în lucrare că, din cauza măsurilor de ședere la domiciliu implementate la jumătatea lunii martie, mulți copii au avut mai puține oportunități de transmisie.

„Întrebarea este cât ar fi putut transmite acești copii?“, a spus medicul.

„Orice profesor de școală sau pediatru îți va spune, că acești copii mici sunt vectori destul de eficienți ai transmiterii de virus, pentru că ne îmbolnăvim mult iarna de la acești copii. Cred că uitându-ne la alți viruși care sunt similari … ar părea mai probabil ca acești copii să transmită”, a spus medicul.

Sunt necesare și alte studii

Alți experți spun că, deși nu sunt surprinși de constatări, sunt în concordanță cu alte studii publicate care privesc încărcăturile virale într-un spectru de virusuri respiratorii la copii.

„Datele în pediatrie nu au fost la fel de solide ca în cazul adulților cu COVID-19, așa că ar fi necesare date virologice suplimentare la pacienții copii”, a spus dr. Alpana Waghmare, de la Spitalul de Copii din Seattle.

Profesor asistent de pediatrie la Universitatea Washington, Alpana Waghmare, susține că rezultatele sunt în concordanță cu alte studii publicate care privesc încărcăturile virale într-un spectru de virusuri respiratorii la populațiile pediatrice.

„Nu este surprinzător să găsești încărcături virale mai mari la copii. Cred că întrebarea a ceea ce înseamnă exact acest lucru pentru transmisie”, a spus Alpana Waghmare.

Cu toate acestea, există încă întrebări cu privire la noul coronavirus. Un studiu recent realizat în Coreea de Sud a descoperit că tinerii cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani au transmis COVID-19 în gospodării la fel de mult ca și adulții, dar copiii de 9 ani și tineri au transmis virusul la rate mult mai mici.

Articolul Copiii mici au o încărcătură virală mai mare și pot transmite mai repede COVID-19 apare prima dată în BZI.ro.