Controale ample la Iași pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului au verificat mai multe unități comerciale

În perioada 31 iulie – 1 august, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat noi acțiuni de verificare în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase, dar și în mijloacele de transport în comun, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului COVID-19. La activitățile desfășurate în cele două zile au participat peste 500 de politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului.

Sute de societăți au fost verificate de oamenii legii

Astfel, au fost verificate 248 de societăți comerciale, iar pentru abaterile constatate pe parcursul acțiunilor au fost aplicate 457 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ de 122.685 de lei, dintre care 24 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 112 la Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 19 la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări servicii ilicite, 86 la regimul circulației rutiere, iar restul pentru alte abateri.
De asemenea, au fost identificate 4 societăți comerciale care nu respectau măsurile de diminuare a riscurilor Legii nr. 55/2020, fiind luate măsurile legale.

Polițiștii au transmis câteva recomandări

Polițiștii au trimis câteva recomandări cetățenilor.

„Recomandăm cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară și de distanțare fizică pentru a-și proteja propria sănătate și viață, dar și pentru a-i proteja pe toți cei din jur. Sănătatea și siguranța cetățenilor sunt prioritare tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, astfel că forțele de ordine vor desfășura permanent în această perioadă activități de verificare cu privire la respectarea prevederilor impuse pe perioada stării de alertă, pentru a proteja cetățenii și pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus”, au precizat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

În continuare trebuie respectate măsurile de distanțare socială

În urma pandemiei de coronavirus, cetățenii trebuie să respecte mai multe reguli, printre care și distanțarea socială. În Iași terasele sunt deschise, iar, în unele cazuri aceste măsuri nu sunt respecate. De aceea, oamenii legii continuă să desfășoare acțiuni de control și în următoarea perioadă. Cei care sunt prinși încălcând legea pot primi sancțiuni contravenționale, iar în unele cazuri se poate ajunge până la deschiderea unui dosar penal. Până în acest moment, ce-a mai bună metodă de a evita infectarea este distanțarea socială și igiena.

Articolul Controale ample la terase în Iași pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Ce au descoperit autoritățile în weekend apare prima dată în BZI.ro.