CFR Cluj, Universitatea Craiova, FCSB și FC Botoșani vor reprezenta România în preliminariile cupelor europene ale sezonului 2020-2021. Echipele românești vor juca primul meci de calificare înainte ca actualele ediții ale Ligii Campionilor și Europa League să se încheie.

Programul competițional a fost dat peste cap de situația creată de pandemie, lucru care nu a afectat numai sezonul 2019-2020, ci și stagiunea care urmează să înceapă.

Preliminariile competițiilor continentale organizate de UEFA în vara acestui an se vor disputa într-o singură manșă, cu excepția play-off-ului, la fel ca și restul meciurilor rămase din fazele finale ale competițiilor UEFA începute în 2019.

Alegerea gazdelor se va face prin tragere la sorți, însă dacă este să luăm în calcul lipsa suporterilor de pe stadioane, ne putem gândi că acel așa-zis avantaj de 5% va fi redus cel puțin la jumătate.

Dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru ar putea fi benefic pentru echipele românești care sunt angrenate în preliminarii și care vor trebui să joace 4 tururi pentru a accede în grupe, între 9 august și 30 septembrie:

  • 9 august, tragerea la sorți a turului 1 preliminar
  • 10 august, tragerea la sorți a turului 2 preliminar
  • 18/19 august, turul 1 preliminar
  • 25/26 august, turul 2 preliminar
  • 31 august, tragerea la sorți a turului 3 preliminar
  • 1 septembrie, tragerea la sorți a play-off-ului
  • 15/16 septembrie, turul 3 preliminar
  • 22/23 septembrie, turul play-off-ului
  • 29/30 septembrie, returul play-off-ului

Întrucât meciurile se dispută într-o singură manșă, cu siguranță vom avea parte de multe surprize în această campanie, însă rămâne de văzut câte dintre echipele românești vor reuși calificarea în grupe.

CFR Cluj este singura echipă care va reprezenta România în preliminariile Ligii Campionilor. Campioana ultimelor 3 ediții ale Ligii 1 nu va mai fi cap de serie începând din turul secund, acolo unde va putea da piept cu formații redutabile precum Celtic, Dinamo Zagreb, Ludogorets, Steaua Roșie Belgrad sau Legia Varșovia, printre altele.

Dacă vor reuși să treacă de primele două faze, ardelenii ar putea întâlni, pe lângă echipele menționate mai sus și alte nume mari, precum Olympiacos Piure sau Slavia Praga – formație care a eliminat-o pe CFR Cluj în play-off-ul Ligii Campionilor din sezonul precedent. Pe lista echipelor periculoase, în play-off, se adaugă campioana Austriei, RB Salzburg.

Pe de altă parte, dacă vor pierde un meci, ardelenii vor ajunge în faza imediat următoare din Europa League, acolo unde vor întâlni echipe campioane, care au fost, de asemenea, eliminate din preliminariile competiției-fanion a fotbalului european.

În ceea ce privește echipele românești care vor intra în preliminariile Europa League, situația nu este deloc una roz. Universitatea Craiova și FC Botoșani nu vor fi capi de serie, iar FCSB are șanse minime să-și păstreze statul de favorită la tragerea la sorți din play-off. Așadar, cel puțin pentru două dintre cele 3 formații, parcursul ar putea fi unul infernal.

Această situație este cu atât mai îngrijorătoare cu cât știm bine că formațiile din Liga 1, eventual cu excepția campioanei – care va intra în preliminariile Ligii Campionilor, nu vor mai participa în Europa League din sezonul următor, ci în noua competiție creată de UEFA pentru echipele provenite din campionate clasate în afara top 15-ului european: Europa Conference League. În prezent, România ocupă poziția 28 în clasamentul coeficienților UEFA.

Luna august reprezintă, fără îndoială, și un bun prilej pentru microbiștii care vor să se pregătească pentru fazele finale ale competițiilor europene, pentru preliminarii, dar și pentru noul sezon fotbalistic. Pasionații de adrenalină stau cu ochii în patru pentru a revendica bonusurile de bun venit pe care operatorii de pariuri din România le vor pune la bătaie în acest sfârșit de vară.

Articolul CFR Cluj, U Craiova, FCSB și FC Botoșani: Ce le așteaptă în preliminariile Ligii Campionilor și Europa League apare prima dată în BZI.ro.