Pandemia a lovit şi în industria alimentară! Producătorii şi procesatorii de carne spun că au depozitele pline cu marfă congelată şi că nu prea reuşesc să îşi găsească cumpărători.

Vănzările mai slabe vin în contextul în care populaţia se orientează spre produse mai ieftine, iar industria ospitalităţii cumpără mai puţină materie primă decât în trecut. În ceea ce priveşte lactatele, tendinţa actuală a consumatorilor este de a se orienta spre produsele cu un termen de valabilitate cât mai mare.

Industria alimentară a început să se resimtă

După vânzările record de la începutul pandemiei, industria alimentară, în special piaţa cărnii şi a semi-preparatelor, a început să resimtă din plin efectele crizei generate de pandemie.

Nici producătorii de carne de pui nu o duc prea bine în perioada aceasta.

Cererea a scăzut în special pe produsele cu valoare aduagată mai mare, cum ar fi pieptul de pui, potrivit datelor din piaţă.

”Am ajuns în situaţia în care astăzi, suntem în luna august, în plină vara, când se vindea foarte bine, litoralul zbârnaia, noi sa avem depozitele pline de congelate, să avem un pret mic şi sa nu vindem. Acum suntem cu depozitul la maxim si nici nu reuşim sa vindem, nici stocurile nici productia curenta. Nu mai zic că preţurile sunt foarte jos”, a spus Puiu Ilisei, producător carne de pui.

Vânzările de lactate merg ceva mai bine, însă şi aici se conturează noi tendinţe în rândul consumatorilor.

Deşi producătorii şi procesatorii de carne susţin că au scăzut preţurile în pandemie, comercianţii nu au ajustat la rândul lor preţurile.

Astfel la raft, preţul cărnii şi al preparatelor din carne a crescut cu aproape 4% de la începutul anului, potrivit datelor INS. De fapt, singurele alimente care s-au ieftinit în pandemie sunt cartofii şi ouale, potrivit aceloraşi date.

OMS răspunde Chinei: Coronavirusul nu se transmite prin alimente

Coronavirusul nu se transmite prin alimente. Declarația vine după ce oficialii din domeniul sănătății din China au declarat că au detectat virusul pe alimente congelate importate, ridicând întrebări cu privire la siguranța transporturilor alimentare.

Organizația mondialaa sanatatii a declarat joi că nu există „nicio dovadă” că alimentele joacă un rol în infecțiile cu coronavirus.

„Nu există nicio dovadă că alimentele sau lanțul alimentar participă la transmiterea acestui virus”, a declarat directorul executiv al OMS pentru urgențe de sănătate, Mike Ryan, în cadrul unei conferințe de presă.

Coronavirusul nu se transmite prin alimente

Declarația vine după ce oficialii din domeniul sănătății din China au declarat că au detectat virusul pe alimente congelate importate, ridicând întrebări cu privire la siguranța transporturilor alimentare. Toate persoanele care ar fi putut intra în contact cu produsul au fost testate pentru coronavirus, însă rezultatele au fost negative. Loturile de produs deja vândute vor fi urmărite și confiscate, au anunțat autoritățile.

„Cred că oamenii sunt deja speriați, suficient de temători, în pandemia [COVID-19]”, a spus Ryan. „Este important să urmărim astfel de constatări. Și este important să nu reducem dovezile științifice unde le găsim, dar este important, de asemenea, ca oamenii să poată duce viața lor zilnică fără teamă. Oamenii nu ar trebui să se teamă de alimente sau de ambalaje alimentare sau procesarea sau livrarea alimentelor. Alimentele sunt foarte importante.”

Deși este posibil să nu existe dovezi cu virusul care infectează oamenii prin lanțul alimentar, site-ul OMS recunoaște că virusul poate trăi pe plastic până la 72 de ore.

Funcționarii din Noua Zeelandă, care nu au anuntat nicio transmisie locală a virusului timp de trei luni, analizează, de asemenea, dacă noile infecții sunt legate de transportul de marfă.

Articolul Ce alimente au avut un preț mai mic pe timpul pandemiei! apare prima dată în BZI.ro.