Elevii unei școli aflate într-un sat din Bosnia și Herțegovina au început noul an școlar într-o clasă amenajată în aer liber. Conducerea avea în plan acest lucru înainte de pandemie, așa că lucrările au fost accelerate pentru ca elevii să poată sta la ore în mijlocul naturii.

Bosnia și Herțegovina a venit cu o idee inovatoare pe timp de pandemie: școala în aer liber

Copiii stau în băncuțe distanțate între ele, într-un spațiu aranjat în formă de amfiteatru. Așa arată clasa în aer liber organizată la o școală din satul bosniac Kacuni.

Dzenan Hodzici, directorul școlii: Această sală în aer liber asigură libertate pentru elevi și profesori, sunt încântați. Profesorii se bucură că pot preda afară copiilor, este bine pentru ei. Nu le place să stea în spații aglomerate și mici, unde trebuie să păstreze distanța și să poarte mască. Aici, se pot distanța social și sta fără mască.

Ideea de a face ore în aer liber este foarte apreciată de copiii care abia așteptau să revină la școală după o pauză de 6 luni.

Mă bucur mult că m-am întors la școală și mi-am văzut colegii. Ne-am revăzut după o perioadă lungă. Sunt fericit că avem această clasă pe care o putem folosi când nu stăm în interior, spune un copil.

Sala de clasă în aer liber a fost amenajată într-o lună. Va fi folosită cât timp vremea va permite acest lucru.

Mirza Begovici, profesor: Copiii s-au acomodat foarte bine în această clasă. Mă bucur că sunt relaxați și, în același timp, iau în serios procesul de învățare. Nu sunt distrași de faptul că se află în aer liber și au ocazia să fie mai gălăgioși și atenți. Se concentrează pe învățat. Cred că unele materii se predau mult mai bine afară, împrejurimile li se potrivesc mai bine.

Școala din Kacuni, la fel ca toate celelalte din Bosnia și Herțegovina, a împărțit clasele în grupuri mai mici de elevi, astfel încât să fie respectată distanța socială. În timp ce unii merg fizic la cursuri, ceilalți învață acasă, prin rotație.

Măștile sunt obligatorii în școlile din Bosnia și Herțegovina dacă nu se poate păstra o distanță sigură.

Statul cu o populație de aproximativ 4 milioane de locuitori a înregistrat peste 21.000 de infectări și aproape 700 de decese provocate de noul coronavirus.

Cum au fost pregătite unităţile de învăţământ. Ce investiţii s-au făcut pentru începerea anului şcolar, la Iaşi

Toate unitățile de învățământ din județul Iași au pregătirile noului an școlar 2020-2021 pe ultima sută de metri. Astfel, școlile au investit în reorganizarea spațiilor de joacă, curs și masă. Astfel, Primăria Municipiului Iași continuă să facă eforturi pentru ca noul an școlar să înceapă în condiții de maximă siguranță sanitară.

În altă ordine de idei, astăzi, 10 septembrie 2020, la ora 14.00 va avea loc o sedință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iasi referitoare la începerea noului an școlar.

La grădiniţă numărul 5 cu programul prelungit s-au făcut lucrări semnificative de amenajare a spațiului educaţional, amenajare de noi grupuri sanitare, recondiționarea vechiului mobilier cu investiții proprii.

La grădiniţă numărul 3 cu programul prelungit: Spațiul educaţional amenajat pe centre de interes.

Puteți citi mai mult aici!

Articolul Bosnia și Herțegovina a venit cu o idee inovatoare pe timp de pandemie: școala în aer liber apare prima dată în BZI.ro.