Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 a fost transmisă de Direcția de Sănătate Publică Iași, vineri, 25 septembrie 2020.

Bilanț coronavirus pe raza județului Iași

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 25 septembrie 2020, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 4.576 de cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 78 de cazuri în plus faţă de ziua precedentă). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.828 au fost externate (cu 25 persoane externate în plus faţă de ziua precedentă).
În judeţul Iaşi în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 2 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind acum de 148.

Astfel, la data de 24 septembrie a.c., 277 poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali, reprezentanţi ai Autorității Naționale de Protecție a Consumatorilor Iași și Ministerului Sănătății au acţionat pe raza judeţului Iaşi pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate.
Pe parcursul acţiunilor derulate au fost verificate, în special, unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber.

În total, pe 24 septembrie la nivelul județului Iași au fost verificate 91 societăți comerciale, 176 persoane au fost legitimate, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 10 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8.500 de lei. Acțiunile pentru protejarea sănătății cetățenilor vor continua și în perioada următoare.

Misiuni instituționale în județul Iași

ISU a efectuat 15 misiuni, din care: 7 misiuni de transport catre unitati spitalicesti, 7 misiuni de decontaminare biologică și 1 alte misiuni.
IPJ a efectuat 185 misiuni specifice. IJJ a efectuat 16 misiuni specifice.

Serviciul de Ambulanță Județean a executat 129 misiuni, din care: 57 misiuni de transport către unități spitalicești, 11 misiuni de transport probe biologice, 58 misiuni de decontaminari biologice și 3 alte misiuni.

MApN a efectuat 7 misiuni de pază la obiective în colaborare cu IJJ, cu 8 militari și 1 mijloc auto.
DSP a efectuat 308 misiuni, din care: 11 misiuni de transport probe biologice, 21 inspecții (14 decizii carantină, 7 alte inspecții), 287 misiuni de supraveghere epidimiologică (121 decizii carantină contact, 52 decizii prelungire izolare la domiciliu, 76 anchete epidimiologice, 27 alte misiuni).

Măsuri de ordine publică luate la meciurile de fotbal

La acest sfârșit de săptămână, pe lângă misiunile prilejuite de alegerile locale, se vor asigura măsuri de ordine și la 3 meciuri de fotbal ce se vor desfășura în jud. Iași.

Duminică, 27 septembrie 2020, pe stadionul Emil Alexandrescu din Iaşi, se va disputa meciul de fotbal între echipele C.S.M. Politehnica Iaşi şi F.C.S.B. iar, sâmbătă, 26 septembrie a.c. se vor disputa alte 2 meciuri: la Pașcani pe Stadionul Municipal și la Uricani la baza sportivă, la toate 3 manifestările urmând a se asigura măsuri de ordine.

Avându-se în vedere măsurile luate la nivel național pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV 2, meciurile se vor juca fără spectatori.

Pentru asigurarea climatului de ordine necesar desfăşurării acestor competiţii sportive, precum și pentru asigurarea intervenției, în caz de nevoie, mai multe echipaje de jandarmi vor acționa în zona stadioanelor.

Totodată, jandarmii vor acționa pentru respectarea măsurilor specifice de combatere a COVID-19, precum și pentru prevenirea şi combaterea actelor de tulburare a ordinii, iar în caz de comitere a unor fapte antisociale, se va interveni în vederea luării măsurilor legale.

Jandarmeria Iași recomandă cetățenilor să respecte regulile privind distanțarea fizică și măsuri de autoprotecție sanitară, să respecte indicațiile forțelor de ordine, să nu provoace și să nu se implice în incidente care ar putea duce la tulburarea ordinii publice.

„Cetăţenii pot solicita, ori de câte ori este nevoie, sprijinul forţelor de ordine publică, fie direct, fie prin apelarea numărul unic de urgenţă 112.”, potrivit autorităților.

Articolul Bilanț coronavirus 25 septembrie 2020, pe raza județului Iași apare prima dată în BZI.ro.