Bayern Munchen a învins-o pe PSG, scor 1-0, în finala Ligii Campionilor. Bavarezii au obținut trofeul cu numărul 6 în cea mai galonată competiție la nivel de cluburi.

Kingsley Coman, francezul lui Bayern, a fost pentru prima oară titularizat în Final 8 și a înscris în cel mai important moment, împotriva francezilor. Decisiv în finală. Bavaria cucerește a 6-a cupă cu urechi mari. Bayern e „regele” Europei. Cel mai puternic. Cel mai agresiv. Cel care înscrie cel mai mult. Stăpânul fotbalului total. Invincibil. Campionul campionilor!

În sfârșit se încheie acest sezon, dat peste cap total de pandemie, la trei luni de la data la care era programat inițial, 30 mai. Cu o finală de Champions League mutată dintr-un capăt în celălalt al continentului, pe traseul Istanbul – Lisabona, și transformată într-un Final 8 cu meciuri unice. Fără spectatori, cu aplauze, încurajări înregistrate. Zgomot de fond regizat.

PSG vs Bayern sau 601 vs 115 milioane!

E straniu să asculți imnul Champions League și să nu simți freamătul tribunelor pline. Oriunde privești, scaune goale. Colorate frumos pe „Da Luz”, în roșul Benficăi, dar tot goale sunt. Acesta este fotbalul în vremuri de coronavirus.

Într-o zi de 23 august, în 1970, PSG juca primul său meci oficial, un 1-1 cu Poitiers, în Division 2. După fix 50 de ani, e în fața celui mai important meci al clubului roș-albastru. Încercând să cucerească primul său trofeu cu urechi mari. Cu un antrenor german, Thomas Tuchel, a trecut de Dortmund și Leipzig. Acum înfruntă colosul Bayern, 120 de ani de istorie și cinci Cupe sau Ligi ale Campionilor câștigate.

Bavarezii au cel mai bun atac, cu 42 de reușite. Parizienii, cea mai rezistentă apărare, numai cinci goluri primite, dar și un trident ofensiv de temut, Di María – Neymar – Mbappé, cumpărat cu 430 de milioane de euro. „11”-le de start a costat 601 milioane. Al rivalilor, doar 115 milioane!

Repriza ocaziilor ratate

Și finala începe, urmărită de pe margine de Ovidiu Hațegan, arbitru de rezervă. Bayern e în presing, de la primul fluier al lui Daniele Orsato. Dar presiunea nu mai e atât de mare, de intensă, nu-și mai sufocă adversarii, și PSG scapă de liniile roșii. Când accelerează, campionii Franței sunt mai periculoși, mai spectaculoși în combinații, contrele lor taie totul în cale. Și ce ocazie, Neymar, prima șansă de gol! Deschis de Mbappé, brazilianul e singur cu Neuer, care salvează norocos, cu piciorul.

Nemții reacționează, deși Gnabry pare prea izolat acolo, pe dreapta, și nici Coman, înlocuitorul lui Perišici, nu poate sprinta în aglomerația provocată de apărarea lui PSG. Și totuși, Lewandowski își face loc, se înșurubează și trage din întoarcere. Bară! Navas era depășit. Pe margine, Hansi Flick se mișcă întruna, agitat.

Ritmul jocului crește, Di María șutează peste din poziție bună și Tuchel își acoperă fața cu mâinile. Stă pe o cutie frigorifică. Are piciorul în ghips după entorsa suferită la glezna stângă și fractura de metatarsian. Cârjele sunt alături.

Münchenezii revin în careu, Lewa deviază dintr-o poziție incomodă. Navas e acolo. La fel cum Neuer prinde mingea lui Mbappé, incredibil de liber în centrul careului după mai multe pase rapide ale roș-albaștrilor. Ce slab a șutat Kylian! Pauză, chiar după ce Coman a cerut penalty. Nu a fost.

Inspirația lui Flick

Pentru prima oară de când s-a dat restart după pandemie, Bayern nu a înscris în prima repriză. Totuși, roș-albii nu punctaseră în ultimele cinci finale ale Ligii. Și ei deschid scorul, profitând de eroarea defensivei pariziene. Centrează Kimmich, Kehrer e prins între Lewa și Coman, nu știe pe cine să marcheze, e depășit, iar Coman, cel atât de inspirat titularizat în ultimul act, trimite cu capul pe lângă Navas la colțul lung. 0-1 (59). Un francez, gol împotriva francezilor. Și tot Coman mai are o ocazie, aproape identică. Se respinge de pe linie! Coman e irezistibil, însă Flick îl schimbă. Fusese jocul său.

Penalty la Mbappé?

Ce poate face Tuchel? Intră Verratti, și PSG atacă, dar Mbappé șterge mingea și nu-l păcălește pe Neuer. Nu-i iese nimic în careu! Kylian vrea și el 11 metri și poate că are dreptate, Kimmich pare să-i ciupească ușor călcâiul. Orsato nu oprește jocul și nimeni nu-i spune nimic în cască.

Și se termină, pentru că Bayern are puterea de a ține jocul departe de poarta lui Neuer când e cel mai important, la sfârșit. 1-0, scor final. După 7 ani, campioana Germaniei e și campioana Europei.

Finalale de Champions League câștigate de Bayern Munchen:

1973/1974: Bayern – Atletico Madrid 4-0
1974/1975: Bayern – Leeds 2-0
1975/1976: Bayern – Saint-Etienne 1-0
2000/2001: Bayern – Valencia 1-1 (5-4 după penalty-uri)
2012/2013: Bayern – Dortmund 2-1

Articolul Bayern Munchen a învins-o pe PSG cu scorul de 1-0 în finala Ligii Campionilor apare prima dată în BZI.ro.