Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că masca de protecție trebuie purtată și în mașină dacă suntem cu altă persoană în mașină. Exemplul dat de Raed Arafat este situația în care luăm în mașină un vecin.

„Dacă iei vecinul cu tine sau dacă iei pe cineva cu care nu stai de regulă în același loc, în apartament, în casă, în mașină trebuie purtată mască. Asta întotdeauna să fie înțeles, și în mașină trebuie purtată masca, dacă persoanele din mașină nu sunt întotdeauna împreună și chiar lăsate geamurile un pic deschise pentru aerisire, este un lucru care este bine să se obișnuiască cu el lumea, dacă în mașină sunt pasageri care nu stau împreună de regulă”, a declarat Raed Arafat.

Anunț făcut de Raed Arafat privind masca de protecție: e mai bine să folosiți mașina personală pentru transport

Mai mult, Raed Arafat încurajează mersul cu mașina personală în detrimentul celui cu mijloacele de transport în comun. Explicația dată este legată de riscul mai mic de infectare cu COVID-19. Totuși, lucrurile se pot schimba dacă în mașină circulă mai multe persoane care nu fac parte din aceeași familie.

„Faptul că oamenii au ieșit cu mașinile personale este un lucru bun, pentru că nu aglomerează transportul public în comun, în același timp, normal că asta înregunează circulația, dar de fiecare dată pentru fiecare chestie există un avantaj și un dezavantaj“, spune Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă consider că apelând la mașinile personale, oamenii au evitat contactul cu alte persoane, în stațiile de transport în comun, dar și în mijloacele de transport în comun, și, astfel, au eviytat potențiale surse de infectare.

„Poate în această fază, cei care și-au folosit mașinile au limitat contactul cu alte persoane, au limitat posibilitatea de a fi infectați cu virusul, în cazul în care intrau în mijloacele de transport în comun aglomerate”, a menționat Raed Arafat.

Ce măsuri de prevenire recomandă Raed Arafat în taxi

Mai mult, Raed Arafat recomandă ca șoferul să lase geamurile puțin întredeschise pentru ca aerul din habitaclu să circule și să nu se acumuleze posibili aerosoli încărcați viral.

În ceea ce privește călătoria cu taxi, Raed Arafat susține că este valabilă măsura purtării măștii de protecție, atâta timp cât nu știi cine este taximetristul și poți evita astfel o posibilă sursă de infectare.Totuși, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă insistă pentru folosirea autoturismului personal în detrimentul taxiului.

„Vaccinul anti-COVID nu va rezolva imediat situația!“

Altfel, Raed Arafat dă o veste proastă românilor în privința COVID-19 și a vaccinului împotriva coronavirus. Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă consideră că până la existența vaccinului anti-COVID, autoritățile sunt obligate să fie pregătite în lupta cu noul coronavirus.

„Cum au zis și cei de la Organizația Mondială a Sănătății, până nu vedem vaccinul noi suntem obligați să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să știm că vaccinul nu va rezolva în secunda următoare situația pentru că ai nevoie de sute de milioane de doze ca să oprești răspândirea”, a spus Raed Arafat.

Articolul Anunț făcut de Raed Arafat privind masca de protecție: „Trebuie purtată și în mașină!“ apare prima dată în BZI.ro.