În data de 16 noiembrie, la Berlin ar fi trebuit să aibă loc Summitul special al UE cu privire la China, însă a fost anulat de cancelarul german, Angela Merkel. Anunțul a fost făcut vineri, 16 octombrie, la Bruxelles, în cadrul reuniunii la vârf a liderilor Uniunii Europene.

‘În contextul pandemiei, este clar că nu vom permite desfăşurarea summitului informal, trebuie să renunţăm la el’, a declarat Angela Merkel, a cărei ţară asigura preşedinţa semestrială a Consiliului UE.

‘Cred că este un mesaj necesar’, a adăugat ea, într-o conferinţă de presă, scrie agerpres.ro.

Summitul de la Bruxelles a suferit mici întreruperi

Summitul de joi şi vineri de la Bruxelles a fost întrerupt din cauza plecărilor preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierului finlandez Sanna Marin, deoarece au venit în contact cu persoane infectate cu Sars-CoV-2 și au fost nevoite să intre în carantină.

La fel i s-a întâmplat și premierului polonez Mateusz Morawiecki, însă acesta nici nu a venit la Bruxelles.

În data de 16 noiembrie, ar fi trebuit să se desfășoare o reuniune informală a liderilor UE. În cadrul acesteia s-ar fi discutat despre relațiile cu China, dar fără ca acest stat să participe.

Cu prilejul unei videoconferinţe cu preşedintele chinez Xi Jinping, preşedintele Comisiei, din data de 14 septembrie, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cancelarul german Angela Merkel au recomandat Chinei să-şi deschidă mai mult piaţa companiilor europene pentru a se ajunge la un acord bilateral asupra investiţiilor înainte de finalul anului.

La Summitul de la Bruxelles a participat și Klaus Iohannis, președintele României.

Klaus Iohannis: „Gândiți-vă cum ar fi fost dacă nu aș fi avut mască”

Președintele României s-a aflat la ședința de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, care a intrat în autoizolare. Iohannis anunță că a respectat toate măsurile de prevenție: a purtat masca și a păstrat distanța. Vestea bună este că Ursula von der Leyen a fost testată negativ.

”Din păcate, președinta Comisiei a intrat în autoizolare, după ce ne-am salutat la începutul ședinței. În cazul meu, nu există niciun pericol. Am păstrat distanța, am avut mască și doamna von der Leyen a fost testată negativ chiar în această dimineață”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României: ”Dragi români, respectați aceste reguli simple!”

Klaus Iohannis spune că a purtat masca de protecție și a respectat și celelalte măsuri de limitare a răspândirii noului coronavirus. De asemenea, el îndeamnă toți românii să respecte aceste reguli simple.

”Gândiți-vă cum ar fi fost dacă nu aș fi avut mască sau dacă doamna președinte nu ar fi avut masca. Sau dacă nu am fi păstrat distanța.

Este evident că instrumentele de care dispunem pentru a îngrădi răspândirea bolii sunt în esență simple – masca, distanța, igiena mâinilor”, a adăugat președintele Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea Consiliului European, joi şi vineri (15-16 octombrie).

Ursula von der Leyen a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv

Joi , 15 octombrie, preşedintele Comisiei Europene a anunţat că pleacă de la reuniunea Consiliului European, începută la Bruxelles, deoarece a fost în contact cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2.

”Tocmai am fost informată că un membru al personalului recepţiei de la biroul meu a fost diagnosticat în această dimineaţă ca având Covid-19. Eu am primit rezultat negativ la test. Totuşi, ca măsură de precauţie, părăsesc imediat reuniunea Consiliului European şi intru în autoizolare”, a transmis Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Articolul Angela Merkel a anulat Summitul special al UE cu privire la China, din cauza pandemiei apare prima dată în BZI.ro.