Tânărul antreprenor ieșean Andrei Lature a creat cea mai mare rețea de magazine naturiste & BIO din România, însă întreaga afacere are de suferit după asocierea cu fondul de investiții The Foundations, care are printre acționari Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare BERD sau Fondul European de Invesții FEI. După ce a înființat 36 de magazine în toată țara sub denumirea „Floare de Colț”, afaceristul din Iași a fost practic înlăturat din conducere de noii asociați, iar mare parte din activitățile financiare au fost făcute pe ascuns față de cel care a înființat întreaga afacere

Andrei Lature este un tânăr antreprenor din Iași care a creat cea mai mare rețea de magazine naturiste & BIO din România. Este vorba despre rețeaua „Floare de Colț”, care a avut primul punct de lucru la Iași, iar între timp s-a dezvoltat cu alte 36 de magazine în întreaga țară. În urmă cu patru ani, ieșeanul a fost cooptat de un fond de investiții care i-a propus să se asocieze pentru dezvoltarea afacerii. Fondul de investiții respectiv se numește „The Foundations” și are ca principali acționari Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare BERD și Fondul European de Invesții FEI.

„În 5 ani am dezvoltat cea mai mare rețea de magazine naturiste din țară – «Floare de Colț, cu 36 de magazine deschise până în noiembrie 2016, când ne-am asociat cu un fond de investiții numit «The Foundations». Acest fond are ca principali acționari BERD – Banca Europeană pentru Dezvoltare și FEI – Fondul European de Invesții, iar owner este domnul Panțuru Sorin”, explică afaceristul ieșean Andrei Lature.

„Floare de Colț” și The Foundations au format FDC Natura Group

După asocierea cu The Foundations, care a avut anterior și denumirea de Mackenzie, tânărul antreprenor care a funcționat până atunci ca Întreprindere Individuală a fost obligat de fondul de investiții să formeze împreună o societate nouă care a fost denumită FDC Natura Group.

„În anul 2016 a venit la ușa noastră fondul de investiții The Foundation sau Mackenzie, are mai multe denumiri, dar aceiași acționari și aceiași Panțuru Sorin și Moșoiu Răzvan la conducere. Proiectul fiind unul de dezvoltare, am hotărât să accept propunerea lor, de a ne asocia în FDC Natura Group. Forma de organizare fiind de Întreprindere Individuală, nu a permis ca investiția să fie făcută decât într-o firmă nou-înființată”, a mai explicat Andrei Lature.

Andrei Lature a investit 350 de mii de euro pentru a deveni acționar în noua firmă FDC Natura Group

Noii asociați ai afacerii cu magazine naturiste & BIO au făcut un audit financiar înainte să continue business-ul, iar pentru asta au contractat o companie de consultanți fiscali. Pentru a deveni acționar în FDC Natura Group, ieșeanul Andrei Lature a fost nevoit să investească la rândul său o sumă de 350 de mii de euro. Consulanți fiscali pentru The Foundations au fost Nestor Diculescu Kingston Petersen – Tax Advisory Services, iar actele de asociere s-au semnat la 3.11.2016, la sediul Băncii Transilvania, unde s-au făcut și primele plăți.

„Plata pentru fondul de comerț a fost eșalonată în 3 tranșe: la semnarea actelor, la 3 luni și 6 luni de la semnare. Prin obligație contractuală, dar ca garant al proiectul, am investit și eu 350.000 euro în firma nou-înființată, pentru 23,97 la sută cota de participare”, a explicat antreprenorul din Iași.

Fondatorul rețelei de magazine naturiste „Floare de Colț”, Andrei Leonte, a rămas fără putere în noul business

Deși credea că afacerea cu magazine naturiste ale cărei baze au fost puse de el va exploda odată cu apariția noilor parteneri, Andrei Leonte a ajuns să piardă încetul cu încetul frâiele business-ului, iar odată cu trecerea timpului a aflat că noii conducători din umbră ai FDC Natura Group au ascuns numeroase acte contabile și nu au efectuat plățile la care s-au obligat.

„În câteva zile, planurile s-au modificat, asftfel, de la 3 colegi câți eram cei care constituiam boardul firmei, au fost angajați peste 15 oameni, cu experiență în general în retail-ul alimentar – Lidl, Metro, Auchan, Praktiker. Contabilitatea a fost externalizată și deciziile în firmă au încetat să mai fie luate de cei care cunoșteau cel mai bine acest business, iar aceasta s-a simți și de către colegi, și de către clienți”, mai spune Andrei Lature.

The Foundations 1.0 SEE SCA deține 76 la sută din acțiunile FDC Natura Group și este înregistrată în Luxemburg.

FDC Natura Group nu i-a mai dat banii antreprenorului ieșean

În cadrul înțelegerii dintre antreprenorul ieșean și The Foundation a fost stipulat și faptul că Andrei Lature trebuie să facă un audit prin care să se identifice produsele care ar urma să fie excluse din portofoliul FDC Natura Group. Conform condițiilor, una din tranșele de plăți urma să fie făcută odată cu realizarea acestui audit care nu a mai fost făcut.

„Deși aveam de făcut un audit care să identifice produsele care nu ar trebui să mai facă parte din portofoliul FDC Natura Group, acesta a fost întârziat pentru a nu fi achitată ultima tranșă de bani, în valoare de aproximativ 276.000 euro. Auditul nu s-a făcut nici până astăzi, deși era o condiție trecută în contractual de vânzare-cumpărare Fond comerț. O parte din această sumă reprezintă impozitul pe profit al II Lature Zaharia Ionuț Andrei către ANAF Iași. Neavând resurse care să acopere impozitul, ANAF Iași a deschis un dosar la Judecătoria Sectorului 1, pentru a pune FDC Natura Group ca terț poprit. Deși instanța a desemnat un expert contabil pentru a descoperi detaliile tranzacției și suma de bani restantă, încă nu s-a finalizat expertiza… de 2 ani!”, explică ieșeanul care a înființat rețeaua de magazine „Floare de Colț”.

FDC Natura Group a început să transfere magazinele naturiste pe o altă companie – Remediavert

De câteva luni, FDC Natura Group a început să transfere magazinele care înregistrează cele mai mari vânzări pe compania Remediavert, care are ca acționar majoritar tocmai The Foundations. „La unele acte primite a fost descoperită o notă contabilă în valoare de 800.000 lei, făcută la 31.12.2016, de care eu în calitate de acționar nu am avut cunoștință, dar nici în calitate de administrator la acea dată a firmei, fapt din care tragem concluzia că această sumă s-a dorit a fi ascunsă!

În aprilie 2017, la un control avut de Întreprinde Individuală Lature Zaharia Ionuț Andrei, această notă contabilă nu apărea înregistrată în contabilitatea FDC Natura Group. Am mai constatat că FDC Natura Group a început să transfere magazinele cele mai bune pe o altă firmă la care The Foundations este acționar majoritar – Remediavert . Magazinul cel mai bun din rețeaua FDC Natura Group – Coresi Brașov a fost transferat fără nicio explicație pe Remediavert, fără a fi expirat sediul, fără niciun act oficial comunicat”, arată Andrei Lature.

„Floare de Colț” are peste 100 de angajați în România

Anul trecut, cele peste 35 de magazine naturiste & BIO „Floare de Colț” au înregistrat o cifră de afaceri de 18 milioane de lei cu 100 de angajați.
După cele întâmplate, tânărul afacerist din Iași susține că nu vrea să mai aibă de a face cu fondurile de investiții, indiferent de numele și importanța acestora.

„Îmi doresc să aduc la cunoștință opiniei publice din România cazul meu, pentru că este de necrezut cum în anul 2020, fonduri de investiții cu BERD și FEI ca și acționari să tragă țepe efectiv. Aduc la cunoștință celor care doresc colaborări cu fondurile de investiții, în speță The Foundations, deși fac due dilligence (audit), deși au consultanți bine plătiți, deși au BERD și FEI în acționariat, să deschidă ochii, să ceară garanții și să își ia de 300 la sută mai multe măsuri de precauție decât ar fi cerut în mod normal”, spune ieșeanul.

Conducerea FDC Natura Group este greu de contactat în mod direct, la numerele de contact lăsate la Registrul Comerțului răspunzând doar simple vânzătoare de magazin.

„Ați sunat în magazin, nu știu cum ați putea lua legătura direct cu cei din conducere, noi comunicăm prin e-mail cu ei, pe site, vă dați seama că noi suntem prea mici…”, a spus o angajată a FDC Natura Group.

Până la închiderea ediției, reprezentanții FDC Natura Group nu au răspuns nici pe e-mail.

Cum a fost înființată cea mai mare rețea de magazine naturiste din România – „Floare de Colț”

Ieșeanul Andrei Lature a fost timp de 5 ani agent de vânzări, iar 2 ani a ocupat funcția de director zonal la una dintre cele mai mari firme producătoare de suplimente alimentare din România – Dacia Plant. În mai 2009, acesta a deschis primul magazin naturist sub numele „Floare de Colț”, în Iași, pe str. Socola, într-un spațiu mic și cochet de 30 mp.

„Am cerut două salarii în avans de la șeful de atunci de la Dacia Plant, unde am lucrat în paralel cu afacere proprie încă 2 ani. Am achitat prima lună de chirie, am achitat mobilierul și am cumpărat o parte din produsele expuse în magazin cu plata pe loc, unele cu un termen de plată. Al doilea magazin a fost tot în Iași, în Galeria Carrefour Era era o insuliță de 10 mp. Alături de cele 5 colege angajate, am simțit aprecierea clienților și astfel au apărut magazinele 3, 4, 5, până la 36, în Bacău, Sibiu, Brașov, București, Târgu Mureș, Deva, Constanța, Pașcani, Craiova, Severin, Făgăraș, Piatra Neamț, Botoșani. 35 magazine în 5 ani, pentru o echipă de 3-4 oameni, a fost o provocare de excepție”, povestește tânărul antreprenor din Iași Andrei Lature.

Articolul Andrei Lature, tânărul antreprenor ieșean care a creat cea mai mare rețea de magazine naturiste & BIO din România, este distrus de fondurile de investiții. Magazinele „Floare de Colț” dispar după asocierea cu The Foundations apare prima dată în BZI.ro.