Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a prezentat, sâmbătă, datale care arată că situația în România, în momentul de față, devine tot mai gravă, în condițiile în care numărul de noi cazuri de infecție cu coronavirus este în creștere.

„Nu ne trebuie să ne uităm niciodată la cifra dintr-o anumită zi, trebuie să ne uităm la un trend, să vedem dacă suntem pe un trend crescător, dacă suntem într-o zona de stabilitate sau de scădere. Dacă vă uitați pe situația care a fost în România începând cu data de 1 iunie aproximativ o să remarcați o creștere permanentă a numărului de cazuri. Aceste cifre care dau senzația unei stabilizări, pe care le-am avut câteva zile la rând, ulterior sunt depășite de cifre mai mari. Ne găsim clar pe un trend crescător”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila: A început să crească numărul deceselor de forme grave, număr mare de persoane la ATI

Potrivt specialistului, „numărul deceselor a început să crească, sunt constant peste 30 de cazuri pe zi, de asemenea, de la circa 150 de cazuri de pacienți la ATI am ajuns la peste 400 la nivel național”. Alecandru RAfila a adăugat că în 14 zile vom aflat dacă măsurile adoptate de guvern sau de către autoritățile locale își fac efectul și care va fi acela:

„Am putea să sperăm că la un moment dat numărul de cazuri se va stabiliza și că încet vom reduce acest număr”.

„Vedem două tipuri de efecte: creșterea numărului de decese de forme grave. Are o întârziere, întâi vedem o creștere a cazurilor grave. Tot așa și măsurile care ar putea să reducă transmisibilitatea le putem aprecia la un interval de 2-3 săptămâni. Rămâne de văzut unde sunt mai bine aplicate, unde oamenii sunt dornici să participe la acest efort și unde sunt mai puțin eficiente”, a subliniat Rafila.

Alexandru Rafila a comentat zece mari adevăruri despre pandemia de SARS-CoV-2

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit astăzi la Antena 3 despre zece mari adevăruri despre pandemia de coronavirus și cum ar trebui să procedăm ca să evităm infectarea cu SARS-CoV-2. Acesta a răspuns întrebărilor care se află pe buzele tuturor românilor.

„1. Este necesară purtarea măștii în aer liber?

Prof Rafila: Da, dacă nu poate fi păstrată acea distanță de siguranță, fizică, socială, de 1,5 metri. Această măsură a fost luată peste tot în lume.

2. Virusul se poate transmite și în spații deschise?

Prof Rafila: Se poate transmite și în spațiile deschise dacă suntem prea apropiați de persoanele cu care interacționăm. Se poate transmite și în spațiile deschise dacă distanța este mai mică de 1,5 metri și stăm de vorbă, de exemplu, cu o persoană care nu are mască, mai mult de 15 minute.

3. Se poate transmite virusul și la prajă?

Prof Rafila: Depinde de ce facem la plajă. Se poate transmite dacă persoanele cu care intrăm în contact apropiat și prelungit nu sunt din familia noastră, din grupul apropiat cu care trăim, atunci orice persoană necunoscută poate să fie un potențial infectat. Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăvești dacă cineva strănută la trei metri și înoți acolo.

4. Cât de periculos este transportul în comun?

Prof. Rafila: Transportul în comun este unul dintre locurile în care riscul epidemiologic este ridicat pentru că nu poate fi gestionat numărul de călători. E un spațiu închis, recomand să se aștepte următorul mijloc de transport dacă primul este aglomerat. Masca te protejează, dar nu total, nu există o mască care să protejeze total. Se recomandă, unde este posibil mersul pe jos sau cu alte mijloace, cum ar fi bicicletele.

5. Ce se întâmplă în București, Argeș și Dâmbovița, cele trei zone cu cel mai mare număr de infectări?

Prof Rafila: În fiecare zi, avem peste 100 de cazuri noi în aceste județe, sunt la limită din punct de vedere al internării persoanelor infectate, mai ales la nivelul secțiilor de terapie intensivă. Au fost mobilizate unități mobile de Terapie Intensivă. Problema este legată de resursa umană din ona sănătății publice. Jumătate dintre paturile ATI, disponibile la nivel național, sunt ocupate de pacienți Covid, cam toate în 3-4 județe afectate.

6. E periculos să mergi la cumpărături în centrele comerciale?

Prof Rafila: Nu este periculos, la cele de tip mall sunt spații largi, nu este mai periculos să mergi într-un centrul comercial.

7. Aerul condiționat poate fi cauză a răspândirii virusului?

Prof Rafila: Aerul condiționat a fost menționat ca o posibilă cauză, dar nu este, cu siguranță, o cauză care să pună problema răspândirii bolii. Dacă ai un caz cauzat de o astfel de instalație și 1000 de cazuri care se transmit prin contact direct, acele 1.000 sunt importante. Cazul acesta este posibil, dar nu e probabil.

8. Pot fi deschise școlile în septembrie?

Prof Rafila: Să vedem care va fi situația epidemiologică în septembrie, evoluția este imprevizibilă. Luna în care speram să se reducă transmiterea din cauza temperaturilor, vedeți că nu există niciun fel de diferență (țările tropicale, Florida- este afectată o transmitere nemaipomenită – 10.000 de cazuri/ zi la 30 de milioane de locuitori). Școlile trebuie să fie pregătite să primească copiii. Numărul de copii trebuie să țină cont de dimensiunea clasei. în 25 mp încap cam 15 copii. În funcție de mărimea clasei, poți să ai program normal sau în două ture. Ce este important: spălatul pe mâini nu o să fie posibil la intrarea și ieșirea din clase pentru că se aglomerează. Important este să se dezinfecteze mâinile cu dezinfectant (pe bază de alcool izopropilic sau etilic), durează un minut. Nu putem mări pauzele pentru că mărim interacțiunea dintre elevi. Copiii vor purta măști doar în pauze.

9. Pe 27 septembrie, putem merge la vot, la alegerile locale?

Prof Rafila: Pe mine nu puteți să mă votați, a fost o propunere pe care am declinat-o. Se pot organiza spațiile de vot, problema este legată de cei 18.000 de observatori. Este la fel ca la deschiderea școlilor. E important să urmărim ce se întâmplă, dacă în următoarele 2-3 săptămâni ajungem la faza de platou.

10. O să ajungem la 2.000 de cazuri în august?

Prof Rafila: La 2.000 de cazuri pe zi, chiar și cu minimă internare, spitalele se umplu rapid. Am depăși capacitatea alocată pacienților Covid la Terapie Intensivă. Problema este că nu avem personal medical să deservească mai multe paturi”, se arată în interviul acordat de Alexandru Rafila.

Articolul Alexandru Rafila: „A început să crească numărul deceselor de forme grave, număr mare de persoane la ATI” apare prima dată în BZI.ro.