Municipiul Alba Iulia intră în scenariul roşu de joi seara, de la ora 22.00, pe o perioadă de 14 zile, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). Alba Iulia este oraş în care incidenţa a ajuns la 3,24, cu 243 de cazuri noi de COVID-19 depistate de la 1 octombrie, din care 39 în ultimele 24 de ore,

Membrii CLSU Alba Iulia au hotărât joi suspendarea temporară a activităţilor didactice în toate unităţile care presupun prezenţa faţă in faţă, cursurile urmând a se desfăşura in sistem online, precum şi instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise.

Mai mult, se suspendă activitatea restaurantelor şi a cafenelelor în spaţiile interioare, precum şi a firmelor din domeniul jocurilor de noroc.

„Se interzice desfăşurarea activităţilor cu publicul instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber“, spun reprezentanții CLSU Alba Iulia.

Alba Iulia, în scenariul roşu: fără nunți și botezuri și retsurantele închise

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă propune interzicerea organizării de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) atât în spaţii deschise cât şi închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, etc.).

De asemenea, se suspendă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturi alcoolice sau nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în spaţiile interioare.

Se suspendă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

S-a mai decis şi suspendarea activităţii Talciocului.

„Prezenta hotărâre se aplică începând cu data de 15.10.2020, începând cu ora 22,00, pe perioada de 14 zile în scenariul 3-roşu, a stării de alertă a municipiului Alba Iulia”, au precizat reprezentanții CLSU.

Ce restricţii ar putea fi reintroduse în București

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă ar putea decide reintroducerea unor restricții. Ieri, au fost raportate 669 cazuri, iar rata de infectare la mia de locuitori a fost de 2,82.

Dacă rata de incidenta trece de 3 cazuri la mia de locuitori, se poate intra în scenariul roșu. Printre măsurile care ar putea fi luate în Capitală se numără introducerea obligativității purtării măștii de protecție și în aer liber. Acest lucru semnifică faptul că din momentul în care părăsesc domiciliul, bucureștenii ar putea fi nevoiți să poarte masca, închiderea școlilor și trecerea la cursuri exclusiv online sau închiderea totală a tuturor barurilor, localurilor, teraselor, restaurantelor, atât afară cât și înăuntru.

Când ar putea intra Bucureștiul în scenariul roșu

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, după ședința de Guvern, că indicele pe baza căruia se va decide intrarea Bucureștiului în scenariul roșu va fi calculat pe baza cifrelor de la Evidența Populației. Arafat a precizat că cifrele, pentru capitală, de la Evidența Populației nu diferă cu mult de cele de la INSP.

„Referința va fi la cifrele din evidența populației, cifre care se actualizează săptămânal. În fiecare zi va fi calculată incidența pe cifrele de la Evidența Populației. Dacă se trece de 3 la mie, în maximum 48 de ore intră toate măsurile, automat. Noi am făcut un calcul, iar diferența este nesemnificativă pentru București, 0,05, între cifrele de la Evidența Populației și INSP. Focarele au fost excluse, ele nu au intrat în calculele noastre”, a declarat Raed Arafat.

Articolul Alba Iulia intră în scenariul roşu. Ce restricții se aplică pentru următoarele 14 zile apare prima dată în BZI.ro.