Mersul pe jos ar avea efecte benefice la fel de numeroase pe cât de nebănuite asupra corpului nostru. Diabet, cancer, boala Alzheimer! Acestea sunt doar o mica parte din afectiunile ameliorate prin simplul mers pe jos. Utila pentru prevenirea cancerului (ar reduce riscul de a suferi de acesta cu 20-30%), aceasta activitate aparent banala ar fi, de asemenea, eficienta în recuperare.

Pandemia de coronavirus și telemunca implică mult sedentarism. „Suntem programați să mergem”, explică profesorul François Carré, cardiolog și medic sportiv la Spitalul Universitar din Rennes.

„În primul rând pentru că ne permite să ardem calorii, dar și pentru că fiecare pas pe care îl facem este benefic pentru sănătatea noastră.”

Genele noastre funcționează bine numai dacă ne mișcăm

După cum știți, mersul pe jos este perfect pentru a vă curăța mintea și a vă întinde picioarele. Dar asta nu este tot:

„Genele noastre funcționează bine numai dacă ne mișcăm. Contracția mușchilor face posibilă eliberarea hormonilor care vor acționa asupra diferitelor sisteme ale corpului. Acești hormoni, în special blocați de pesticide și perturbatori endocrini, vor reduce stresul oxidativ. Sau un atac asupra celulelor care promovează un anumit număr de boli”, explică profesorul Carré, potrivit Top Sante.

Mersul pe jos protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare si metabolice

„Este foarte simplu, prin mersul regulat, reduceți riscul de infarct miocardic cu 25-30%, dar reduceți și riscul de accident vascular cerebral. Vedem că oamenii care se mișcă au mai puține boli decât cei care nu o fac”, spune François Carré.

Dar mersul pe jos, care vă permite, de asemenea, să vă controlați silueta, ar fi, de asemenea, o armă foarte bună în lupta împotriva diabetului de tip 2, una dintre afectiunile grave care pot fi ameliorate prin simplul mers pe jos. Una care, precizează profesorul Carré, este „non-genetică și legată de supraponderalitate. Are efecte dăunătoare asupra inimii, rinichilor și ochilor. Prin urmare, este necesar să vă mișcați acordând atenție la ceea ce mâncați, desigur.”

Protectie împotriva bolilor cerebrale, precum Alzheimer

Profesorul Carré explica de ce mersul pe jos ofera protectie împotriva bolilor cerebrale:

„Niciun medicament împotriva bolilor cerebrale precum Alzheimer nu este eficient astăzi. Studiile au fost întotdeauna prost realizate și nu am avut niciodată dovezi formale că au funcționat. Mersul pe jos este singurul tratament pe care îl avem astăzi pentru vârstnici și, de asemenea, cea mai bună preventie”.

Cel mai bun lucru este să mergeți în grup și să discutați. Trebuie să-ți pui si creierul la contributie în timp ce mergi.

Mersul pe jos protejeaza impotriva cancerului

Util pentru prevenirea cancerului (ar reduce riscul de a suferi de acesta cu 20-30%), mersul pe jos ar fi, de asemenea, eficient în recuperare.

„Astăzi, toți oncologii recomandă combinarea acestuia cu alte metode mai moderne. Evident, nu înlocuiește medicamentele, dar permite pacienților să suporte mai bine chimioterapia, de exemplu”, explică profesorul Carré.

Mai mult, ar reduce riscul recidivelor după remisie:

„În ceea ce privește cancerul de sân, am observat că au existat cu aproape 50% mai puține recidive în grupurile care mergeau”, spune François Carré.

În ansamblu, mersul pe jos are efecte benefice asupra multor lucruri și mai precis asupra a 36 de boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă. Deci, avem de-a face cu un numar impresionant de afectiuni ameliorate prin simplul mers pe jos.

Articolul Afectiuni ameliorate prin mersul pe jos apare prima dată în BZI.ro.